fbpx
ВМС Саудівської Аравії блокують Пн узбережжя Ємену

ВМС Саудівської Аравії блокують Пн узбережжя Ємену

Близький Схід ВМС Саудівської Аравії Ємен Саудівська Аравія Світ

Саудівська Аравія почала військово-морську блокаду північного узбережжя Ємену з метою запобігання перекидання зброї та бійців на бік повстанців-шиїтів.

Про це агентство Assotiated Press повідомило у вівторок з посиланням на урядового радника в Королівстві, який побажав залишитися анонімним. Саудівський телеканал “Аль-Арабія” також повідомив про початок блокади. За словами джерела, кораблям Саудівської Аравії наказано здійснювати пошук підозрілих суден у Червоному морі біля північного узбережжя Ємену. 

Днями наземні і повітряні війська Саудівської Аравії вибили шиїтських бойовиків з гірської території на кордоні з Єменом. Ємен і Саудівська Аравії звинувачують Іран e відправці зброї та грошей бойовикам-шиїтам, які п’ять років тому в Ємені розв’язали громадянську війну. Іран заперечує причетність до підтримки бойовиків. У вівторок ісламська республіка офіційно закликала сусідні з Єменом держави не втручатися в її внутрішні справи. 

Особовий склад Королівського флоту Саудівської Аравії – близько 15000 чоловік, у тому числі 3000 морських піхотинців. Оперативно-стратегічними об’єднаннями ВМС є Західний флот (зона відповідальності – Червоне море, штаб в Ер-Ріяді) і Східний флот (зона відповідальності – Перська затока, штаб – в Ель-Джубайль). На озброєнні ВМС 7 фрегатів французької побудови, 4 корвета американської побудови, 3 мінно-тральні кораблі британської побудови, 9 патрульних катерів американської побудови і 2 судна забезпечення французької побудови. Всі корвети і 4 фрегата побудовані в 1980-х роках, більша частина патрульних катерів – в 1970-х роках.

Близький Схід ВМС Саудівської Аравії Ємен Саудівська Аравія Світ