fbpx
В очікуванні нового однострою

В очікуванні нового однострою

Історія модернізації військового однострою сучасних Збройних Сил України не дуже насичена нововведеннями і ніколи особливо не тішила захисників Батьківщини ані зручністю, ані особливою якістю. Після розпаду Радянського Союзу військові формування незалежної України були одягнуті у форму радянських військ, але залишати її незмінною надалі було неприпустимим для держави, яка має свою історію та свій досвід участі у військових операціях.
Таким чином, з’явився наказ міністра оборони за №150 від 12.06.1995 “Про введення в дію Правил носіння військової форми одягу військовослужбовців ЗС України”, зміни в якому були незначними стосовно форми радянського часу. Відділом військової геральдики були розроблені знаки розпізнавання, фурнітура, аксесуари тощо. На цьому усю модернізацію було закінчено.

Сьогодні, після майже 18 років незалежного існування держави, зростання вимог до ведення сучасного бою та, враховуючи досвід Європи і Північноатлантичного альянсу, актуальним стало впровадження реформи військового однострою. Свої пропозиції з оновлення форми одягу для Військово-Морських Сил внесла заступник міністра оборони Надія Дєєва на одному зі стройових оглядів у штабі ВМС. Зараз робота з їх впровадження вийшла на фінішну пряму. Будучи схваленими командувачем ВМС, зміни до форми одягу були направлені в Центральне управління речової служби на розгляд.

Уже в 2010 — 2011 роках планується розробити нову постанову Кабінету міністрів “Про речове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань у мирний час”, що замінить морально застаріле (від 28 жовтня 2004 року за №1444), а незабаром і проект наказу міністра оборони України “Про введення в дію правил носіння військової форми одягу військовослужбовців Збройних Сил України”.

Як розповів кореспонденту “Флоту України” майор речової служби управління тилового забезпечення логістики командування ВМС Ігор Бакулов, з серпня 2009 року розпочався експеримент носіння нової запропонованої форми одягу генералами та адміралами ЗС України, затверджений міністром оборони, а саме фраків білого та чорного кольору для офіційних заходів.

Але сьогодні в практиці, яка вже є буденністю, офіцерським складом використовуються модифікована на новий лад укорочена куртка нового зразка та нового зразка фуражка, що замінить “аеродроми”, які стали настільки рідними з моменту їхньої появи. Будемо сподіватися, що такі експерименти надалі стануть офіційним наказом.

Не менш цікаві й інші пропозиціі, наведемо деякі з них:
— пропонується скасувати носіння погонів нашивних на тужурці адміралів, офіцерів, мічманів корабельного складу. Морські військові звання молодших та старших офіцерів позначати галунами;
— пропонується встановити новий зразок погонів офіцерів корабельного складу ВМС ЗС України для носіння на тужурці та фраці білого кольору, на пальті зимовому, куртці, плащі, кітелі, джемпері, сорочці. Військові звання молодших та старших офіцерів позначати галунами в тій же кількості, що й на рукавах тужурки; військові звання вищих офіцерів позначати за допомогою зірок.

Офіцерам, мічманам, прапорщикам:
— морської піхоти ввести замість тужурки кітель чорного кольору;
— ввести куртку демісезонну з плащової тканини чорного кольору зі знімним коміром зі штучного хутра (за плату або замість інших предметів);
— військовослужбовцям за контрактом (до трьох років служби) та військовослужбовцям строкової служби морської піхоти замість куртки та штанів польових ввести кітель та брюки напівшерстяні (парадна та парадно-вихідна форма одягу);
— військовослужбовцям за контрактом (до трьох років служби) та строкової служби, курсантам, ліцеїстам замість плаття робочого ввести плаття робоче нового зразка темно-синього кольору з більш якісної тканини;
— на козирок кашкета бавовняного полегшеного (літньої облегшеної форми одягу) нанести орнамент: назву і силует корабля — для командира корабля, для решти офіцерів і мічманів — тільки назву корабля;
— дозволити носіння облегшеної форми одягу корабельному складу під час перебування в районах з жарким кліматом та під час перебування в пункті постійної дислокації при температурі повітря +22 ОС і вищою.
Відому нам з 2003 — 2004 років літню форму одягу морських офіцерів, яка пропонувалась постановою Кабінету міністрів (№1444) з жовтня 2004 року за плату, зробити безкоштовною. У таку ж форму, але жіночого крою, пропонують одягнути й військовослужбовців-жінок.

Ось такі зміни чекають нас у недалекому майбутньому.

Євген ПОПОВ, “Флот України”