fbpx
Гендиректор Рособоронекспорту розповів про конкуренцію України і РФ на ринку озброєнь

Гендиректор Рособоронекспорту розповів про конкуренцію України і РФ на ринку озброєнь

Росія і Україна конкурують на ринку озброєнь з готовою продукцією, але співпрацюють на рівні заводської кооперації, заявив генеральний директор Рособоронекспорту Анатолій Ісайкін.

“Ринок озброєнь – це все-таки ринок, і кожен виходить на нього зі своєю продукцією. Якщо я виходжу зі своєю продукцією, а Україна зі своєю, звичайно, ми суперники”, – сказав, зокрема, він.

При цьому Ісайкін зазначив, що існує “інша сторона взаємодії – це міжзаводська кооперація”.

“Ось тут Україна і Росія тісно поєднані довгі роки і думаю, що довгі роки по цій лінії буде продовжуватися співпраця”, – сказав гендиректор Рособоронекспорту.

Також він зазначив, що у виробництві російського озброєння практично всіх видів використовуються окремі елементи з України, і навпаки – українська продукція створюється за участю російського ОПК.

Тим часом Ісайкін повідомив, що у разі налагодження серійного виробництва українсько-російського літака Ан-70, він буде користуватися попитом на ринках третіх країн.

“Якщо з цим літаком (Ан-70) буде все нормально складатися, я маю на увазі подальше будівництво і кооперацію, він буде користуватися попитом”, – сказав він.

Керівник Рособоронекспорту наголосив при цьому, що військово-транспортна авіація користується підвищеним попитом на світовому ринку.

“Жодна серйозна армія не може обходитися без транспортної авіації подібного класу”, – сказав він.

За його словами, бойові дії в Афганістані та Іраку показали, що існує дефіцит такої авіації.

Нагадаємо, що Ан-70 належить до нового покоління середніх військово-транспортних літаків короткого зльоту і посадки. Літак забезпечує доставку практично всієї номенклатури армійського озброєння і військової техніки загальною масою 35-47 тонн на дальність 3000-5100 км, з крейсерською швидкістю 700-750 км / г, повітряне десантування особового складу і техніки, зокрема моновантажів масою до 21 тонни з великих і малих висот, доставку 300 військовослужбовців з особистою зброєю і евакуацію 206 поранених і хворих.

Як повідомлялося, спільна програма військово-транспортного літака Ан-70 здійснювалася згідно з підписаними угодами Росії і України про виробничу і науково-технічну кооперацію підприємств оборонних галузей промисловості в 1993 і 1999 роках.

Вже з 2000 року Росія висловлювала сумніви в доцільності продовження проекту. У травні 2006 року російська сторона офіційно заявила про вихід з цього проекту. Проте потім з’явилися повідомлення, що Росія має намір повернутися до його реалізації.

Протокол відновлення робіт між РФ і Україною з проектування і виготовлення літака Ан-70 був підписаний у серпні 2009 року на МАКС-2009. У жовтні було укладено додаткову угоду на проплату першого траншу 150 млн. руб. для закінчення льотних випробувань Ан-70.

З початку 2010 року, за інформацією Міноборони, до бюджету Росії закладено близько 500 мільйонів рублів. Головними замовниками літака є Міністерства оборони Росії та України.

 

 

КорреспонденТ.net