fbpx
Гриценко вважає за необхідне відкласти звернення до провідних держав за гарантіями безпеки без’ядерної України

Гриценко вважає за необхідне відкласти звернення до провідних держав за гарантіями безпеки без’ядерної України

Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій ГРИЦЕНКО вважає недоцільним прийняття проекту постанови про Заяву ВР «Без`ядерному статусу України – реальні гарантії» за №5296. Як повідомили УНІАН у прес-службі політика, про це він заявив з трибуни парламенту. А.ГРИЦЕНКО переконаний, що звертатися з такою серйозною заявою до провідних держав світу, членів ядерного блоку, сьогодні Україні не можна.

«Можна заявляти про якісь вимоги до інших країн з позиції сильної держави. Зараз же Україна звертатиметься в ситуації, коли завершується термін перебування на посаді нинішнього Президента, нового главу держави ще не визнали, у Верховній Раді фактично не існує коаліції, завершує свою роботу уряд. В такому слабкому становищі звертатися з важливими заявами немає сенсу”, – впевнений голова комітету ВР. На його переконання, потрібно взяти паузу на декілька місяців, доки буде сформована стійка більшість та новий уряд. “Інакше подібна заява буде демонстрацією нашої слабкості», – наголосив він.

Також голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони вкотре підкреслив, що Будапештський меморандум сьогодні не забезпечує ніяких гарантій безпеки для України. «Країни-гаранти Будапештського меморандуму, що є постійними членами Ради безпеки ООН, можуть приймати будь-які рішення лише за умови консенсусу. Стосовно України такого консенсусу не буде ніколи. Треба це зрозуміти», – зазначив А.ГРИЦЕНКО. Як повідомлялося, Будапештський меморандум, підписаний 1994 року США, Росією, Великою Британією, Німеччиною, Францією та Китаєм, гарантує Україні її безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї. Проект постанови про Заяву Верховної Ради України «Без`ядерному статусу України – реальні гарантії» за №5296 був прийнятий за основу сьогодні 338-ма голосами народних депутатів.

Даною заявою передбачене звернення Верховної Ради до парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Конгресу США, Федеральних зборів РФ, парламенту Франції, Всекитайських зборів народних представників як законодавчих органів країн – гарантів національної безпеки України із закликом підтримати ухвалення проекту міжнародного договору, спрямованого на розвиток положень Будапештського меморандуму і створення реальних міжнародно-правових гарантій національної безпеки без’ядерної України.