fbpx
Заради ОПК збільшили статутний капітал Укрексімбанка

Заради ОПК збільшили статутний капітал Укрексімбанка

Уряд збільшить статутний капітал (КК) державного Укрексімбанку (Київ), щоб підвищити його можливості гарантування виконання зовнішньоекономічних договорів підприємствами українського оборонно-промислового комплексу (ОПК). Як повідомило в четвер Міністерство промислової політики, відповідну постанову Кабінет міністрів ухвалив напередодні за ініціативою міністерства.

Мінпромполітики відзначає, що прийнята постанова дозволить підприємствам ОПК і спецекспортерам при здійсненні зовнішньоекономічних контрактів уникнути розміщення 100% грошової застави на рахунках покриття, що надзвичайно важливо в умовах нестачі обігових коштів.

 

Міністр Володимир Новицький прогнозує, що це рішення поліпшить структуру і підвищить обсяги експорту продукції підприємств ОПК, який і без цього виросли в 2009 році на 38%. У той же час Мінпромполітики не уточнює, на яку суму буде збільшений статутний капітал Укрексімбанку.

 

Як повідомлялося, уряд України в середині січня цього року уже приймав рішення про збільшення СК Укрексімбанку на 1,8 млрд грн, або 18% – до 11 млрд 803,5 млн грн, яке ініціювало Міністерство з питань житлово-комунального господарства для фінансування програм лізингу електротранспорту та проектів з енергозбереження та модернізації комунальної теплоенергетики. Докапіталізацію держбанку планується здійснити за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики, якими будуть оплачені акції додаткової емісії банку. У той же час це рішення Кабінету міністрів до цих пір не опубліковано.

 

Укрексімбанк заснований в 1992 році. Всі його акції належать уряду країни. Згідно з даними НБУ за розміром активів на початок 2010 року Укрексімбанк був третім в Україні, тоді як роком раніше займав п’яту позицію за цим показником. Протягом 2008 та 2009 роках. уряд по чотири рази приймала рішення про збільшення УК Укрксімбанка, при цьому шість останніх разу – за рахунок випуску ОВДП. З урахуванням рішення, прийнятого на початку 2010 року, в цілому статутний капітал банку буде збільшений в 7,9 рази.

 

ІНТЕРФАКС