fbpx
Корабель управління “Славутич” Військово-Морських Сил ЗС України зайшов до болгарського порту Варна

Корабель управління “Славутич” Військово-Морських Сил ЗС України зайшов до болгарського порту Варна

Болгарія ВМС України Корабель управління «Славутич» (U510) Україна Флот Чорне море

Сьогодні, 5 серпня, корабель управління “Славутич” Військово-Морських Сил ЗС України зайшов до болгарського порту Варна для участі у серпневій 14-ій активації Чорноморської групи військово-морського співробітництва “Blackseafor”.

Передбачається, що під час перебування у болгарському порту командири кораблів чорноморських країн, що входять до складу з’єднання “Blackseafor”, проведуть офіційні зустрічі з керівництвом міста та командиром військово-морської бази Варна.

У період стоянки для екіпажів кораблів будуть проведені культурні та спортивні заходи, а мешканці міста Варна мати нагоду відвідати кораблі з’єднання.

Як планується, найближчими днями також у Варні за участю командувачів флотів держав Чорноморського регіону відбудеться офіційна передача командування з’єднанням “Blackseafor” від української до болгарської сторони. Від України у церемонії передачі командування братиме участь командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України адмірал Ігор Тенюх.

Далі кораблі Чорноморської групи військово-морського співробітництва вийдуть у море, де проведуть навчання з контролю за надводною обстановкою, плавання в ордерах, тактичного маневрування, сигналовиробництва і зв’язку, спостереження за цивільними суднами та літаками, передачі вантажів, перехоплення та догляду судна-порушника, організації протиповітряної оборони.

Крім Варни в ході серпневої активації кораблі з’єднання “Blackseafor” також відвідають український порт Севастополь та російський порт Новоросійськ.


Довідка. Відповідно до укладеної у Стамбулі 2 квітня 2001 року Угоди про створення Чорноморської групи військово-морського співробітництва, основними завданнями “Blackseafor” є проведення операцій з пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту довкілля, візити доброї волі та інші завдання за згоди держав-учасниць (Болгарія, Грузія, Росія, Туреччина та Україна).

Командувач “Blackseafor” призначається на один рік. Посада переходить за принципом ротації від однієї країни до іншої в алфавітному порядку.

Болгарія ВМС України Корабель управління «Славутич» (U510) Україна Флот Чорне море