fbpx
Нова доктрина оборони Грузії

Нова доктрина оборони Грузії

Грузинський уряд розробив концепцію в сфері оборони, одним з компонентів якої є підвищення благополуччя військовослужбовців та їх сімей. Про це заявив прем’єр-міністр Вано Мерабішвілі на зустрічі з військовослужбовцями країни на базі Міністерства оборони у Вазіані (передмістя Тбілісі), в ній також брав участь міністр оборони Дмитро Шашкін.
За словами Мерабішвілі, нова концепція, яка буде прийнята до виконання з січня 2013 року, заснована на трьох принципах: тотальна турбота, тотальне навчання і тотальна оборона.

Як підкреслив прем’єр, принцип тотальної турботи передбачає соціально-економічний захист військовослужбовців, їх сімей та ветеранів, спеціальні програми у сферах охорони здоров’я та освіти, банківські пільги, забезпечення житлоплощею і ін.
Уряд, зазначив Мерабішвілі, буде оплачувати навчання в державних вузах особам, які пройшли річну обов’язкову службу в ЗС Грузії, які не в змозі самі оплатити навчання. Тим же, хто на чотири роки продовжить контрактну службу в армії, оплатять навчання в магістратурі. Діти військових, які відслужили 16 років за контрактом, отримають право на фінансування навчання у вузі, а якщо відслужили 20 років – грант на навчання в магістратурі.
Згідно концепції військовослужбовці-контрактники отримають повний медичний сімейний пакет страхування, ваучер на вивчення іноземних мов і роботи з комп’ютером, а дружинам  військових – ваучер на професійну освіту або підвищення кваліфікації.
Військовослужбовці також зможуть в період служби в ЗС освоїти за бажанням інші професії. З цією метою на території військових частин країни створять спеціальні навчальні центри. Міністр оборони Шашкін повідомив, що з літа майбутнього року будуть задіяні літні табори Міноборони, в яких діти офіцерів Грузії зможуть відпочивати в канікули.
Як зазначив міністр, концепція тотальної турботи не обмежується перерахованими вище пунктами і включить ще багато компонентів, розрахованих на поліпшення соціально-економічного життя військовослужбовців та їхніх сімей.
Як пояснили прем’єр і міністр, тотальна турбота має на увазі турботу держави про кожного військовослужбовця і його родині, тотальне навчання – підготовку військових з метою прискорення інтеграції Грузії в НАТО, а тотальна оборона – підвищення обороноздатності країни, підготовку резервістів.