fbpx
Служба безпеки України: Росія намагалась завербувати двох українців

Служба безпеки України: Росія намагалась завербувати двох українців

Російська агресія СБУ

Служба безпеки України заявила про чергові спроби вербування українців російськими спецслужбами та бойовиками окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє прес-служба СБУ

Співробітники військової контррозвідки встановили, що у жовтні під час перебування в особистих справах у Росії двоє харків’ян були затримані працівниками дорожньо-патрульної служби та передані представникам ФСБ.

“Співробітники ворожої спецслужби намагалися отримати від українців підтвердження їх міфічних зв`язків зі Службою безпеки України. Не здобувши необхідних “зізнань”, представники ФСБ під тиском змусили наших співгромадян погодитися на конфіденційне співробітництво”, – йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, подальші інструкції від російських кураторів харків’яни мали отримувати телефоном.

Повідомляється, що, повернувшись в Україну, чоловіки відразу звернулися до правоохоронців та надали свідчення щодо обставин їх вербування спецслужбами РФ.

У СБУ наголошують, що такі випадки не є поодинокими і фіксуються також в ОРДЛО.

Зокрема, на спроби вербування вжили бойовики окупованого Луганська.

“Оперативники спецслужби встановили, що у жовтні 2018 року напередодні звільнення з одного з виправних закладів регіону мешканець Лисичанська був завербований так званим “МГБ ДНР””, – йдеться у заяві.

За даними СБУ, під психологічним тиском чоловіка змусили погодитись збирати дані про дислокацію й переміщення підрозділів Збройних сил України та діяльність правоохоронних структур і передавати цю інформацію бойовикам.

“Наступним завданням мало стати вчинення в Лисичанську диверсії. А щоб чоловік став більш зговірливим, терористи погрожували завдати шкоди його вагітній дружині”, – повідомили у СБУ.

Зазначається, що виконати доручення бойовиків чоловік не встиг, оскільки ним зацікавилися української спецслужби.

Наразі він надає свідчення стосовно обставин його вербування та поставлених завдань.

В СБУ попередили, що у поле зору російських спецслужб та бойовиків ОРДЛО може потрапити кожен і нагадали, що державна зрада карається 15 роками в’язниці.

Російська агресія СБУ