fbpx
Українська система спостереження не виявила супутник КНДР

Українська система спостереження не виявила супутник КНДР

Космос Крим Північна Корея (КНДР) РЛС Україна

Як повідомили Центру «Спейс-Інформ» в Національному космічному агентстві України (НКАУ), наземні системи Національного центру управління та випробувань космічних засобів (НЦУІКС), розгорнуті на півострові Крим, не зафіксували на навколоземній орбіті супутник “Яскрава зірка”, запущений ракетою-носієм «Чумацький шлях» о 5 годині 32 хвилини за київським часом з полігону Мусудан в Північній Кореї.

У разі успішного виходу на навколоземну орбіту супутника КНДР засоби Південного центру радіотехнічних вимірювань (колишня Севастопольська СПРН) повинні були виявити новий об’єкт в космічному просторі над Середземномор’ям – зоною спостереження української РЛС, розміщеної на мисі Херсонес півострова Крим. Протягом останніх 36 годин після старту ракети-носія КНДР цього не сталося. Як повідомив «Спейс-Інформ» начальник Центру контролю та аналізу космічної обстановки НЦУІКС Олексій Богдановський: «північнокорейський супутник повинен був обов’язково пролетіти кілька разів в зоні спостереження нашої РЛС. Ймовірність того, що супутник КНДР знаходиться на орбіті, а його не можуть виявити засоби контролю космічної обстановки – дуже маленька. Але вона все-таки є – у випадку невеликих розмірів супутника ».

Довідка «Спейс-Інформ»: РЛС “Дніпро” в Мукачевому та Севастополі до 26 лютого 2009 року вели цілодобове спостереження за космічним простором над Центральною і Південною Європою, а також Середземномор’я і дозволяли виявляти космічні об’єкти на дальності до 4 тис. км. Інформація з цих двох станцій надходила на центральний командний пункт Космічних військ Росії в Сонячногірське. Українські РЛС припинили передачу інформації в Росію у зв’язку з денонсацію двосторонньої угоди за ініціативою російської сторони. В даний час РЛС Південного центру радіотехнічних вимірювань функціонує як засіб контролю космічного простору.

Космос Крим Північна Корея (КНДР) РЛС Україна