fbpx
Флоти Росії та України знов у єдиному фарватері

Флоти Росії та України знов у єдиному фарватері

У Севастополі військові моряки Росії та України розробляють план проведення запланованих на травень двосторонніх навчань “Фарватер миру-2011”.

Перервана на час “помаранчевої влади” серія російсько-українських маневрів, на переконання російської сторони, покликана надолужити те, що нібито було втрачене, коли Україна рухалась у НАТО.

“Ми вам вдячні! А вже ми вам як!”

Після підписання Харківської угоди про пролонгацію перебування російського Чорноморського флоту в Криму оборонні відомства двох країн оперативно відновили започатковані у 1997-му році російсько-українські маневри серії “Фарватер миру”.

Із 2005 року ці навчання не проводились. У командуванні російського флоту тоді посилалися на дуже щільний план-графік внутрішніх заходів, мовляв, ці навчання нема куди втиснути.

Однак таку відповідь росіян аналітики назвали “дипломатичною відмовою” від військового співробітництва між двома флотами. Причина – відчутне збільшення співробітництва українських ВМС із країнами НАТО за президентства Віктора Ющенка.

Зараз, коли “морський фарватер” України змінено на 180 градусів, командувач російського флоту віце-адмірал Володимир Корольов гарантує командувачу ВМС України адміралу Віктору Максимову інтенсивну флотську співпрацю.

“Разом із моїм шанованим колегою найближчим часом ми ще раз обговоримо те, що нам треба зробити на “Фарватері миру”. Думаю, це буде гідне навчання – ті моменти, які мі маємо захистити для нашої рідної України та для Росії тут, у Криму”, – сказав журналістам у Севастополі віце-адмірал Володимир Корольов.

У свою чергу адмірал Максимов теж дякує російському колезі, зокрема, за надану підводникам з української субмарини “Запоріжжя” можливість стажування на російському підводному човні “Алроса”.

“Велика подяка командувачу Чорноморським флотом. Ми зараз – два флоти – разом працюємо. Російська сторона допомогла нам у стажуванні наших підводників”, – сказав адмірал Віктор Максимов.

Два флоти страхуватимуть одну субмарину…

Із цього року морські піхотинці двох країн ходитимуть в ногу не тільки на парадах

Раніше, особисто відвідуючи підводний човен “Запоріжжя”, що після ремонту наразі проходить базові випробування на російському судноремонтному заводі у Севастополі, міністр оборони України Михайло Єжель наголосив, що у травні 40-річна українська субмарина має вперше за 15 років вийти у море на ходові випробування.

Спостерігачі припускають, що українське військове керівництво поспішає та намагається укластися із цим, як його оцінюють фахівці, “небезпечним виходом у море” якраз у терміни проведення “Фарватеру миру”: його план передбачає проведення операції з допомоги підводному човну, для чого у море планують вивести більшість пошуково-рятувальних сил Чорноморського флоту Росії та ВМС України.

…і обидва стрілятимуть ракетами

Плануючи “Фарватер миру-2011”, представник командування Чорноморського флоту капітан 1 рангу Ігор Текунов повідомив журналістам, що під час маневрів планується виконати спільну ракетну стрільбу по морській цілі, що, як підкреслив російський офіцер, є головною відмінністю цьогорічного навчання від попередніх маневрів серії.

Як повідомляє прес-служба ЧФ ВМФ Росії, “сторони також обговорили результати оцінювання пункту висадки спільного десанту на полігон морської піхоти Чорноморського флоту у Козачій бухті, узгодили порядок дій десантних кораблів, морських піхотинців, екіпажів літаків та гелікоптерів морської авіації двох країн”.

Єдиний військовий “знаменник” – радянський?

Готуючи навчання, моряки двох країн зіткнулися з проблемою на сьогодні вже різних керівних документів, у тому числі й тих, що мають гриф “таємно”. Українські документи більш адаптовані під НАТО, у росіян – свої напрацювання.

“Певна складність дійсно була, але ще під час планування минулорічного командно-штабного навчання “Фарватеру миру”, ми визначили, що будемо користуватися тими документами, що залишилися з часів Радянського Союзу. Вони зрозумілі обом сторонам. Ми дійшли консенсусу: на даному етапі проблем немає”, – розповів Бі-Бі-Сі начальник управління бойової підготовки російського ЧФ капітан 1 рангу Олександр Чесноков.

Накази з Києва не обговорюються

Не для запису українські моряки кажуть журналістам, що їм не подобається працювати за радянськими – нехай і непоганими, але вже застарілими – методиками. Однак є наказ з Києва. Натомість експерти сходяться на думці, що, наприклад, для українських моряків навчання “Фарватер миру” насправді є не таким корисним, як навчання з американцями “Сі бриз”. На думку аналітиків, “Фарватер миру” – це один з важелів Росії у витягуванні українських моряків з кооперації з НАТО та з утримання України у російській політичній орбіті.