fbpx
Чому Азербайждан хоче закрити російську РЛС

Чому Азербайждан хоче закрити російську РЛС

Азербайджан Кавказ РЛС Росія Світ

На переговорах між Росією і Азербайджаном про продовження угоди про оренду РЛС «Дарьял» в Габалі Баку зажадав збільшити вартість оренди з поточної ціни $ 7 млн ​​до $ 300 млн на рік. Чинний договір про оренду був підписаний в 2002 році на десять років, і його термін закінчується в грудні 2012-го. Переговори про продовження йдуть вже кілька місяців, і сторони не раз заявляли, що близькі до компромісу по умовам. Неофіційно називалася і приблизна оплата на рівні $ 15 млн на рік. І ось після чергового раунду переговорів, який відбувся в середині лютого, з’являється інформація про нові вимоги Баку, які в 20 разів перевищують раніше озвучені цифри.

Офіційних підтверджень чи спростувань інформації з боку МЗС чи Міністерства оборони Азербайджану не надійшло, лише заступник міністра оборони РФ Анатолій Антонов заявив, що переговори тривають і «проходять конструктивно». Така різка зміна позиції, якщо воно відповідає дійсності, позначає два можливих варіанти. Завищуючи вартість оренди, Азербайджан, можливо, намагається добитися від Росії яких-небудь поступок, наприклад з питання врегулювання конфлікту Нагірного Карабаху. Те, що орендна плата завищена в декілька разів, очевидно на прикладі космодрому Байконур, за який Росія платить Казахстану «всього» $ 115 млн на рік.

Інший варіант: республіканська влада таким чином намагаються донести до керівництва Росії, що не мають наміру продовжувати співпрацю у військовій сфері і розраховують на закриття РЛС і виведення останніх російських військових зі своєї території після 2012 року. Те, що Азербайджан пішов на такий серйозний крок, нетиповий для його виваженої зовнішньої політики та сформованого двостороннього діалогу з Росією за останні 10 років, означає, що офіційний Баку має для цього вагомі причини. На поточний момент їх дві: наростаюча загроза збройного конфлікту в Ірані та пов’язані з цим військові, економічні та гуманітарні ризики для Азербайджану, а також невирішеність проблеми Нагірного Карабаху. Наївно припускати, що керівництво республіки готове закрити РЛС в помсту за безрезультатні спроби Дмитра Медведєва врегулювати конфлікт в ході зустрічей на вищому рівні.

У Баку залишаються побоювання, пов’язані з загрозою операції проти Ірану. І тут Азербайджану є що втрачати. Іран у відповідь на удари з боку США і їх союзників може завдати серйозної шкоди нафтогазовій інфраструктурі Азербайджану, яка в основному орієнтована на поставки сировини на західні ринки. Адже вже зараз у республіці за активної участі американських і європейських компаній реалізовані найбільші проекти з видобутку і транспортування нафти і газу: працює нафтопровід Баку-Тбілісі-Джейхан і газопровід Баку-Тбілісі-Ерзурум, освоюються великі родовища Азері-Чіра-Гюнешлі, Шах-Деніз . Як відзначають експерти, тільки в найближчі 10 років західні компанії повинні вкласти у видобуток газу в Азербайджані близько $ 35-37 млрд. У цих умовах Баку як близький економічний союзник Заходу є прямою мішенню для Ірану і потребує серйозних гарантії безпеки з боку США і їх партнерів . І можливо, рішення про закриття російської РЛС є кроком для більш щільного співробітництва із західними країнами у військовій сфері. Раніше з’явилася інформація про ймовірну закупівлю Азербайджаном високоточної ізраїльського зброї на $ 1,5 млрд: концерн ізраїльської військової промисловості «Таас Авір» має намір поставити Азербайджану безпілотні літальні апарати і високоточну зброю (зенітно-ракетні комплекси і системи протиракетної оборони).

На тлі наростання напруженості навколо Ірану не могла залишитися непоміченою пропозиція депутатів парламенту Азербайджану перейменувати свою республіку в Північний Азербайджан, натякаючи тим самим на численних азербайджанців, що проживають на півночі Ірану. Раніше ця тема була глибоко табуйована, і Баку намагався ніяк не чіпати тему етнічної близькості між населенням двох країн, щоб не псувати відносин з південним сусідом. Те, що азербайджанські політики на офіційному рівні заговорили про закрите до останнього часу питанні, означає, що Баку готовий говорити начистоту про існуючі проблеми, а це означає погіршення відносин з Тегераном. Це в свою чергу може побічно свідчити про рішення Азербайджану підтримати Захід під час конфлікту в Ірані, щоб отримати гарантії своєї безпеки. Правда, в тому випадку, якщо Баку все ж таки зважиться приєднатися до антиіранської коаліції, республіці доведеться вийти з ряду міжнародних угод.

В рамках угод про безпеку, прийнятих главами прикаспійських держав в 2007 році в Тегерані і в 2010-м в Баку, Азербайджан зобов’язується не надавати свою територію для удару по учасниках угоди, в тому числі по Ірану. Для Росії зміна політики Азербайджану в сфері безпеки несе явні втрати й ризики. Якщо говорити про можливе закриття бази, то у Росії поки немає адекватної заміни РЛС в Габалі. Введена в дію в 2009 році станція «Воронеж-ДМ» в Краснодарському краї не може без додаткової модернізації повноцінно замінити об’єкт в Азербайджані. У майбутньому ситуація буде виправлена ​​введенням другої черги станції. Але один з найважливіших аспектів двостороннього співробітництва у військовій сфері, схоже, буде остаточно закритий. Більш того, тісна співпраця Азербайджану з західними країнами у військовій сфері буде означати помітне зниження довіри між Москвою і Баку і змусить Росію переглядати свої плани з розміщення військових сил в Каспійському регіоні.

Станіслав Прітчін

Forbes.ru

Азербайджан Кавказ РЛС Росія Світ