fbpx
Янукович замовив нову стратегію безпеки

Янукович замовив нову стратегію безпеки

Оборонна політика

Проект нової стратегії національної безпеки України напрацювали у Національному інституті стратегічних досліджень на замовлення адміністрації Президента. Документ враховує те, що в країні змінилася влада, а в світі змістилися безпекові та економічні аспекти, кажуть розробники. Водночас, незалежні експерти відзначають, що проект так і не дав відповіді на запитання щодо безпекової стратегії позаблокової держави.

Необхідність оновлення стратегії національної безпеки зумовлена не лише приходом нової влади, а й змінами, що відбулися у світі, каже екс-голова Ради Нацбезпеки і оборони, академік Національної академії наук Володимир Горбулін.

«Йде пошук світових інституцій безпеки, йде пошук європейської системи колективної безпеки. Тому я не виключаю, що те, що буде напрацьовано в цьому документі, допоможе Україні знайти своє місце у побудові колективних систем безпеки», – зазначив Горбулін.

Спроба розкрити потенціал позаблокової політики

Проект стратегії нацбезпеки враховує, крім іншого, і досвід світової фінансової кризи, а відтак передбачає економізацію відносин як з країнами-сусідами, так і з новітніми центрами розвитку, розповів заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко.

Водночас, відзначив він, у новій стратегії переосмислено і розуміння
безпекової системи.

«Стратегія уточнюється, виходячи з актуального стану міжнародної та національної безпеки, а також нових пріоритетів державної політики. Насамперед, стратегія містить ґрунтовний аналіз змін у середовищі безпеки, враховує положення стратегічної концепції НАТО, стратегії нацбезпеки Сполучених Штатів, Росії, Великої Британії. Здійснена спроба розкрити і адаптувати потенціал позаблокової політики», – каже Литвиненко.

Питання не можна розкрити перерахуванням безпекових механізмів  – Чалий

Утім, одним із найбільших недоліків документу є те, що він не визначає тієї системи колективної безпеки, участь у якій має гарантувати Україні захист від зовнішніх загроз, зазначив Валерій Чалий, заступник генерального директора Центру імені Разумкова, фахівці якого також взяли учать у напрацюванні проекту.

«Є цілий блок питань, до яких ми не змогли надати пропозиції. Це стосується розкриття поняття позаблоковості, адаптації та імплементації. Це питання не можна розкрити перерахуванням участі у безпекових механізмах – ЄС, ОБСЄ, СНД, ОДКБ. Чи це автоматично не суперечить одне одному?», – наголосив Чалий.

Експерти зійшлися на думці, що проект відповідає вимогам часу більше, ніж нині чинна стратегія нацбезпеки, ухвалена ще у 2007 році. Відтак, вони висловили сподівання, що документ не зазнає значних змін після того, як потрапить до адміністрації Президента.

Оборонна політика