fbpx
Міжнародні новини у сфері безпеки та оборони (15.10.12 – 22.10.12)

Міжнародні новини у сфері безпеки та оборони (15.10.12 – 22.10.12)

 

1.Ізраїль введе систему розпізнавання “cвій-чужий” для всіх літаків.

Влада Ізраїлю мають намір ввести нові вимоги до відповідачів системи “свій-чужий” на малих і легких літальних апаратах, а також літаках і гелікоптерах авіації загального призначення. Відповідно до нового законопроекту, відповідачами повинні бути оснащені всі літальні апарати, включаючи безпілотники, що виконують польоти над територією Ізраїлю.

 

Крім того, диспетчерські служби цивільних аеропортів повинні будуть підтримувати постійний радіозв’язок з диспетчерськими службами ПС Ізраїлю. Таким чином, ізраїльські військові мають намір сформувати повну картину про переміщення будь-яких літальних апаратів над територією країни.

Підготовка нових правил проводиться після 6 жовтня 2012 року, коли ізраїльські винищувачі F-16I перехопили нерозпізнаний безпілотник, запущений, імовірно, з території Лівану. Апарат був запущений в суботу, коли ПС Ізраїлю знижують контроль за повітряним простором через велику кількість в повітрі дельтапланів і літаків цивільної авіації.

Імовірно, збитий безпілотник належав Ірану. В даний час ізраїльські інженери вивчають його конструкцію. Тим часом, апарат пробув у повітрі більше трьох годин і був перехоплений ізраїльськими ПС тільки через 20 хвилин польоту над населеними територіями Ізраїлю. При цьому військові тривалий час навіть не намагалися розпізнати апарат.

Слід зазначити, що вторгнення безпілотного апарату в повітряний простір Ізраїлю стало третім за рахунком подібним випадком з 2004 року. Більшість спроб запуску розвідувальних апаратів з території Лівану або Сектора Газа припинялися ПС Ізраїлю.

Раніше в Ізраїлі були введені правила, що забороняють польоти дельтапланів поблизу кордонів держави. Така заборона була введена в листопаді 1987 року, коли двоє терористів на дельтапланах з боку Лівану перетнули ізраїльський кордон і, виконавши посадку біля блок-посту неподалік від міста Кірьят-Шмона, вбили вісім і поранили вісім ізраїльських солдатів.

 

 

 

2.Південний військовий округ РФ до кінця року отримає ракетні комплекси С-400

 

 

Війська Південного військового округу Росії до кінця року отримають зенітні ракетні комплекси С-400 “Тріумф”. Ймовірно С-400 замінить ЗРК С-300ПМ, що стоїть на озброєнні в 1537 зрп (м. Новоросійськ). Про яку кількість пускових установок йде мова, не уточнюється. Заступник головнокомандувача ВПС по ППО генерал-майор Павло Кураченко в липні заявляв, що до кінця 2012 року Росія отримає п’ятий полковий комплект ЗРК С-400. До складу одного полку С-400 зазвичай входять два дивізіони по вісім пускових установок у кожній.

З 2009 року, за словами глави прес-служби ПдВО полковника Ігоря Горбуля,в зенітні ракетні та радіотехнічні частини командування ВПС і ППО округу надійшло понад 60 одиниць нової військової техніки. Зокрема, війська отримали радіолокаційні станції “Гамма-С1”, “Небо-У”, “Небо-СВУ” і “Сопка-2”. Крім того, в 2012 році на озброєння встав зенітний ракетно-гарматний комплекс “Панцир-С”. Також запланована модернізація зразків військової техніки, що вже стоять на озброєнні на нову елементну базу та подальше їх використання за призначенням”, – додав він.

В даний час Росія має на озброєнні вісім дивізіонів С-400 (56 пускових установок). По два дивізіони розгорнуті в підмосковних 210 і 606 зрп (відповідно Дубровка і Електросталь). Два дивізіони в червні 2012 року розмістили 589 зрп (Находка). Ще два дивізіони дислоковані в Калінінградській області – 183 зрп (Гвардейськ).

В рамках держпрограми озброєнь на 2011-2020 роки Міноборони Росії планувало закупити 56 дивізіонів (28 полкових комплектів) С-400. Розміщувати ЗРК планується, в першу чергу, в приморських і прикордонних районах Росії.

 

 

3. Росія випробувала ракету-перехоплювач системи ПРО

 

 

Війська повітряно-космічної оборони Росії успішно випробували протиракету ближнього радіусу дії на полігоні Сари-Шаган в Казахстані. Пуск відбувся 16 жовтня в 12:01 за московським часом. Метою випробування стало підтвердження тактико-технічних харакетристик протиракет російської системи протиракетної оборони (ПРО). Ракета вразила умовну ціль у встановлений час.

У грудні 2011 року на полігоні Сари-Шаган також пройшли випробування ракети 53Т6. Ракета 53Т6 входить в систему А-135 “Амур”, що забезпечує протиракетну оборону Москви. До складу системи А-135 входить радіолокаційна станція Дон-2Н сантиметрового діапазону, 68 протиракет 53Т6 і 32 ракети 51Т6.

Ракети 53Т6 здатні вражати цілі на дальності до 80 кілометрів і на висоті до 30 кілометрів.

 

 

 

4. Керівництво армії Молдови спростувало чутки про розміщення в країні бази НАТО

 

 

 

У Молдові спростували чутки про те, що республіка має намір розмістити на своїй території базу НАТО.

 

Інформацію про те, що в Молдові нібито готуються прийняти базу НАТО, раніше поширила російська «Независимая газета» з посиланням на начальника Комітету держбезпеки невизнаної республіки Придністров’я Владислава Фінагіна.

 

Він стверджував, що для НАТО нібито модернізується полігон поблизу села Бульбоака. Він також запевняв, що молдовська влада має намір змінити конституцію – таким чином, щоб вона дозволяла розміщувати іноземні військові бази.

 

Зі спростуваннямвиступив начальник головного штабу молдовської армії бригадний генерал Віталій Стоян.Він заявив, що Молдова залишається нейтральною державою “і не може допустити на своїй території розміщення збройних сил інших держав”.Генерал зазначив, що полігон поблизу села Бульбоака модернізується для потреб молдовської армії. При цьому начальник штабу підтвердив, що уряд США виділяє Молдові грант у півтора мільйона доларів “на розвиток інфраструктури та покращення якості підготовки військовослужбовців для більш ефективної їх участі у миротворчих операціях”.

 

Нейтралітет Молдови закріплений у статті 11 її конституції. Вона забороняє розміщувати на території країни війська іноземних держав.

 

Влада Молдови, посилаючись на це положення конституції, неодноразово вимагала вивести російські війська з невизнаної республіки Придністров’я. Однак у Москві на ці вимоги незмінно відповідали відмовою.

 

 

 

 

 

5. Два американських розвідника загинули при теракті в Афганістані

 

 

В афганському місті Кандагар під час вибуху, влаштованого смертником, загинули два співробітники американської розвідки. Вибух стався в будівлі, що належить афганським спецслужбам. Як повідомляють представники США, один із загиблих, працював на ЦРУ. Друга загибла – аналітик армійської розвідки. Крім того, загинули також четверо представників афганських спецслужб.

У НАТО заявляють, що смертником був співробітник афганської розвідки.

Відзначу, в 2012 році в Афганістані було скоєно понад 30 нападів на іноземних військових, жертвами яких став 51 чоловік. У зв’язку з цим США навіть призупинили навчання новобранців афганських збройних сил, оскільки виникли серйозні підозри з приводу їх можливих зв’язків з рухом Талібан.

 

 

6. США подвоять кількість важкоозброєних літаків AC-130J

 

 

Командування спеціальних операцій ПС США планує подвоїти число важкоозброєних літаків AC-130J, що створюються на базі транспортників C-130J Super Hercules. Спочатку ПС планували переробити в AC-130J 16 спецлітаків MC-130J Commando II. Тепер же число AC-130J планується довести до 37 одиниць.

Як очікується, AC-130J доповнять, а згодом і замінять, вісім озброєних спецлітаків AC-130H Spectre і 17 AC-130U Spooky. Переробка першого MC-130J в AC-130J почалася в липні на підприємстві Lockheed Martin в штаті Джорджія. На озброєння AC-130J повинні встати в 2015 році.

Крім того, США озброїли 12 літаків MC-130W Combat Spear. Літаки отримали назву AC-130W Dragon Spear (або Stinger II) і оснащені, зокрема, 30-міліметровою гарматою Mk 44 Bushmaster, а також високоточними керованими боєприпасами. Як очікується, AC-130J отримають схоже озброєння.

В загальній складності ПС планують купити 131 новий спецлітак серії HC/MC-130; 37 HC-130J Combat King II, 57 MC-130J і 37 AC-130J. В даний час підписано контракти на будівництво 11 літаків HC-130J і 20 MC-130J.

 

 

 

7. Польща захиститься від Росії інвестиціями в американську ПРО

 

Уряд Польщі має намір вкласти від 10 до 14,1 мільярда злотих (3,2-4,5 мільярда доларів) в розвиток американської компоненти системи протиракетної оборони в Європі. Про це заявив керівник бюро національної безпеки генерал Станіслав Козей. За його словами, такі інвестиції є кращим способом захиститися від ракетного шантажу з боку Росії.

Фінансування будівництва американської ПРО буде здійснюватися через військовий бюджет країни в 2013-2023 роках. Згідно з чинним прогнозом уряду, в ці роки щорічний приріст оборонного бюджету Польщі буде становить 0,9-1,6 мільярда злотих в залежності від збільшення ВВП країни. Як очікується, військові витрати Польщі за десять років виростуть з 32 до 45,5 мільярда злотих.

За словами Козея, ракети є найкращим способом політичного шантажу, і Польща такого шантажу з боку Росії вже зазнала, коли Москва почала розміщувати оперативно-тактичні ракетні комплекси “Іскандер” в Калінінграді.

 

У 2018 році США мають намір розмістити на території Польщі комплекси протиракет SM-3.

Елементи системи ЄвроПРО будуть розгорнуті на території декількох країн Європи, включаючи Польщу, Румунію, Чехію, Туреччину, Нідерланди та Іспанію. Офіційно декларується, що ЄвроПРО призначена для відбиття можливих ракетних нападів з боку Ірану і КНДР. В кінці травня країни-члени НАТО домовилися про запуск першої фази системи ПРО в Європі.

 

 

 

 

8.Найбільші навчання сил ППО США і Ізраїлю відбудуться в кінці жовтня

 

 

Найбільші спільні навчання сил ПРО і ППО США і Ізраїлю, заплановані на січень-лютий 2012 року і відкладені через небажання нагнітати обстановку на Близькому Сході, відбудуться в кінці жовтня – на початку листопада. У єврейську державу почали прибувати техніка та солдати.

 

В Ізраїлі заплановані найбільші навчання в історії тривалого військового співробітництва двох країн. Маневри під кодовою назвою “Суворий виклик – 12” продовжаться близько трьох тижнів за участю 3,5 тис. американських військових і однієї тисячі ізраїльських солдатів.

Перенесення “Суворого виклику – 12” експерти та спостерігачі однозначно пов’язували із загостренням розбіжностей між президентом США Бараком Обамою і прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху з питання доцільності одностороннього застосування сили відносно Ірану. Американське командування це не підтверджує. Як заявив генерал-лейтенант Крейг Франклін, навчання покликані виключно підвищити взаємодію сил ППО і не мають відношення до ядерної проблеми Ірану. “Суворий виклик – 12” ніяк не пов’язані з якою-небудь конкретною подією, хоча їх сценарій підказаний обстановкою на Близькому Сході в цілому “, – підкреслив він.

За словами ізраїльського бригадного генерала Нітзана Нурієль, відповідального за підготовку маневрів, “кожен вільний робити ті висновки, які захоче”. “Те, що ми тренуємося разом, працюємо разом – це вже сам по собі серйозний посил”, – зауважив він.

Навчання під даною кодовою назвою США раніше щорічно проводили в Німеччині з партнерами по НАТО. На них відпрацьовувався весь спектр спільних операцій, в тому числі, і взаємодія в сфері ППО і ПРО.

Ізраїлю буде складно до кінця осені вжити проти іранської ядерної програми односторонні військові кроки. США і їх союзники проводять в жовтні військово-морські маневри в Перській затоці, потім в Ізраїлі пройдуть спільні “Суворий виклик – 12”. У разі раптової атаки єврейської держави на іранські атомні об’єкти й відповідного удару Ірану в момент присутності американських військ, цей крок “буде розглядатися як спроба залучити США в конфлікт з Іраном, про небажаність якого Вашингтон заявив відкрито”. Якщо ж Ізраїль попередить американців, то вони, ймовірно, відразу покинуть ізраїльську територію, і це дозволить Тегерану заздалегідь дізнатися про атаку. Існують прогнози, що єврейська держава відкладе силову акцію проти Ісламської Республіки до весни2013 року.

 

 

 

9. Російські стратегічні бомбардувальникивиконали пуски чотирьох крилатих ракет.

 

 

Екіпажі Дальньої авіації ВПС РФ в п’ятницю виконали пуски чотирьох крилатих ракет зі стратегічних бомбардувальників Ту-160 і Ту-95.

Екіпажі стратегічних ракетоносців, злетівши з аеродрому Енгельс(Саратовська область), виконали ряд завдань за маршрутом польоту: відпрацювали політ над безорієнтирною місцевістю і провели пуски чотирьох крилатих ракет на полігон Пемба (Республіка Комі).

Екіпажі Дальньої авіації знаходилися в повітрі близько 15 годин.

Всі випущені авіаційні засоби ураження з літаків Ту-160 і Ту-95 досягли цілей. Екіпажі Дальньої авіації здійснили практичні пуски крилатих ракет повітряного базування в рамках заходів планової бойової підготовки з авіачастинами командування дальньої авіації ВПС РФ.

 

 

 

10. «Панцир-С» збив бойову крилату ракету.

 

 

Навчання з розрахунками зенітних ракетно-гарматних комплексів «Панцир-С» пройшли в Заполяр’ї. Вперше ЗРГК вразили реальну крилату ракету, запущену з стратегічного бомбардувальника.

До місця навчань комплекси дісталися своїм ходом. «Панцир-С» встановлений на шасі КамАЗу. В ході марш-кидка ЗРГК форсували тяжкопрохідні ділянки тундри. По прибуттю в район стрільб екіпажі «Панцирів» зайняли розрахункові позиції і приступили до чергування з прикриття адміністративного об’єкту.

Навчання проходили за участю екіпажів дальньої авіації. Стратегічний бомбардувальник Ту-95МС запустив з району Північного Льодовитого океану крилату ракету. Саме вона і була вражена за допомогою ЗРГК «Панцир-С».

Зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С» був створений в 1994 р. З тих пір комплекс був значно модернізований. ЗРГК оснащений дванадцятьма зенітними ракетами ближнього бою і двома 30-міліметровими гарматами. Він призначений для протиповітряної оборони малорозмірних військових і адміністративно-промислових об’єктів і районів від літаків, гелікоптерів, крилатих ракет і високоточної зброї, а також для посилення угрупувань ППО при відбитті масованих ударів з повітря.

 

 

11. НАТО зарахувало Росію до головних кіберпротивніків

 

 

 

НАТО включило Росію, Іран і Китай в число головних кіберпротивніків країн альянсу. З 13 по 16 листопада країни НАТО проведуть військові навчання Cyber Coalition 2012, в рамках яких буде відпрацьовуватися сценарій можливої кібератаки на країни альянсу і відповідного удару. Згідно з цим сценарієм, атаці піддаються дві країни: Угорщина та Естонія. Дії хакерів призводять до того, що життєдіяльність Естонії виявляється повністю паралізованою. Крім того, їм вдається вивести з ладу системи військово-транспортного літака НАТО, в результаті чого він зазнає аварії. Після цього НАТО на нараді вирішує завдати удару у відповідь, у тому числі військовими засобами.

Росія, зі свого боку, також почала приготування до можливої кібервійні: недавно Міноборони РФ оголосило тендер на розробку методів обходу антивірусних систем, засобів мережевого захисту і захисту операційних систем.

Аналогічні розробки вже ведуться в США. Щорічно ця країна витрачає на розробки в галузі кібербезпеки десятки мільйонів доларів, а в цілому витрати 28 країн-членів НАТО в цій області в найближчі роки можуть досягти декількох мільярдів доларів.

У березні 2012 року про необхідність убезпечити Росію від кібератак говорив перший заступник директора ФСБ Росії генерал армії Сергій Смірнов. Виступаючи на засіданні Регіональної антитерористичної структури Шанхайської організації співпраці, Смирнов заявив, що на Заході ведуться розробки, що переслідують самі серйозні цілі, в тому числі повалення політичного режиму держави.

За посилення кібербезпеки Росії в січні 2012 року також виступав начальник Генштабу РФ Микола Макаров. За його словами, військові дії все більше ведуться нетрадиційними методами та засобами, в тому числі в кіберпросторі.