fbpx
У кібервійні проти НАТО росіяни використовують мобільні телефони

У кібервійні проти НАТО росіяни використовують мобільні телефони

Кібератака НАТО Світ

Видання The Wall Street Journal, з посиланням на представників Північноатлантичного Альянсу, повідомляють, що Росія відкрила новий фронт у протистоянні з Альянсом використовуючи для цього мобільні телефони військовослужбовців.

Експерти зазначають, що метою цих заходів є здобути необхідну інформацію і залякувати військових. Вони, серед іншого, вказують, що ці заходи координуються на державному рівні, адже для них використовується новітня електронна розвідувальна техніка, до якої переважно не мають доступу цивільні.

Командувач бази НАТО в Ожиш у Польщі підполковник американської армії Кристофер Лоро заявив, що російська кампанія скерована проти військовослужбовців НАТО, розташованих у Польщі і Балтії. Невідомий хакер намагався подолати другий рівень захисту у його IP адресі. Невідомі особи, користуючись системою GPS, намагались також встановити точне місце перебування військовослужбовця.

Балтійські країни – Естонія, Латвія і Литва – вже раніше зазнавали кібератак, у відповідальності за які вони звинувачували Росію. Так нещодавно у естонського солдата відбувся злам мобільного телефону, через що хакери використовували його для збору і передачі таємної інформації під час перебування на командному пункті. З того часу як цей факт був виявлений, під час перебування на військових базах з телефонів виймають SIM картки і користуються Інтернетом лише у дозволених та відведених для цього місцях.

Співробітник Chatham House заявив, що ця кампанія  росіян останнім часом безпрецедентних масштабів. На думку ж американських офіційних осіб ці атаки є більшою мірою залякування, ніж становлять реальну загрозу безпеці їх військових.

Кібератака НАТО Світ