fbpx
Пару слів про “Варту” – #перемога-машину, з якою у нас тут армійці постійно селфачаться на передку, “бо її нема на передку”.

Пару слів про “Варту” – #перемога-машину, з якою у нас тут армійці постійно селфачаться на передку, “бо її нема на передку”.

«Варта» Бригада швидкого реагування НГУ

Порівнюватиму з “козаками”, на яких ми відкатали вже більше року, і з якими в АТО теж усі селфачилися, “бо їх там не було”. По-перше, порівняно з “Козаком” у “Варти” збільшена проходимість. Спокійно проїжджали по такому болоту, де інший транспорт би по-любому застряг. Звісно, здуру можна і х..й зламать, себто втопити машинку в найближчій калабані, але вцілому там, де не пройде “Козак”, “Варта” спокійно проїде. В першу чергу, за рахунок того, що у “Варти” високий кліренс, але при цьому непоганий баланс. Хоча проходимість у БТР-3 все-таки вище, 8-колісна база, як не як.

По-друге, обізнані з анатомією людини конструктори нарешті присобачили на бронеавтомобіль підвіску, і тепер ти не рахуєш дупою кожну вибоїну, не відкушуєш собі язика, з тебе по дорозі не випадає обід, і тому подібне. Це мега-круто.

По-третє, у “Варті” овер-дофіга місця. Дев’ять чоловік плюс кулеметник на турелі та водій, і ще лишається багато місця щоб завантажити шмотки, БК, рабів, дрова, воду, продукти, а також косулю, підстрелену невідомою третьою силою в посадці, та обломки безпілотника 🙂

Крім того, машина обладнана корисними технічними наворотами, в тому числі – системою пожежогасіння з сенсорами задимлення (кажуть, хлопці перевіряли – вона працює… гиги).

“Варта” – велика. Тупо величезна. Тому її використовують здебільшого для доставки особового складу і всіляких припасів у тій зоні, де рідко стріляють танки, ПТУРи і РПГ. Стрілковка та уламки “Варті” в принципі до сраки, бо вона броньована і важить більше за БТР – майже 17т. Коробка – механіка.

На турель можна поставити ПКМ, є також бійниці, в які можна покурити, якщо хочеш перевірити систему пожежогасіння (там два балони по 40 атмосфер, буде весело). А найголовніше, всі, хто бачить цю махіну на дорозі, робить такі очі: О_о. Двері важкенні – за одну поїздку можна біцуху як у Шварца накачати, що скоріше перевага ніж недолік. Шварц одобряє.

Фотка авторська, але в принципі усе є в гуглі та демонструвалося на нещодавній виставці озброєння. Мій висновок? Норм тачка. Як вийду на пенсію, куплю собі на гражданку, буду по клубах кататися, з велетенською наліпкою “ПТН ХЛО”, ги. І екскурсії на терикони возитиму, коли все скінчиться. Але це вже зовсім інша історія.

«Варта» Бригада швидкого реагування НГУ