fbpx
Голова правління Українського мілітарного центру прокоментував “справу Замани”

Голова правління Українського мілітарного центру прокоментував “справу Замани”

Генеральний штаб Держзрада Замана Тарас Чмут

Голова правління Українського мілітарного центру Тарас Чмут оцінив аргументи, які публічно озвучило обвинувачення відносно державної зради колишнього Начальника Генштабу ЗСУ Володимира Замани. Чмут надав коментарі виданню Лівий берег.

За його словами, Міноборони у 2012-2013 роках скаржилося на нестачу фінансування. 2012 року відомство отримало 14 761,9 млн грн (0,98 % від ВВП) при потребі у 21,8 млрд грн на рік (або 1,45 % ВВП). 2013 року Міноборони отримало 15 160,2 млн грн (0,96 % від ВВП).

За таких умов Збройні сили реформували за принципом зменшення кількості – збільшення якості, планували зменшити армію до 120 тисяч особового складу, а за зекономлені кошти модернізувати озброєння, пояснив Тарас Чмут. Наприклад, скорочуючи штат, оптимізуючи оперативне командування.

З цією метою, як пояснює Замана, скорочували і бригади. На озброєнні 137-ої бригади, були три ЗРК С300В1, розроблені у Радянському Союзі. Усі компоненти до них треба було купувати у РФ чи інших країнах колишнього СРСР. Це було невигідно, оскільки у трьох десятках решти дивізіонів на озброєнні були комплекси С300ПС.

“Відповідно утримувати три комплекси, які по суті є штучними і які не підлягають уніфікації, на які ми не виробляємо складові, було досить затратно. Коли у вас є автопарк з 20 машин однакових, а з боку стоять абсолютно дві інші, які потребують інших запчастин окремої підготовки водіїв, то відмовляються від оцих двох, щоб решта 20 працювали справно і якісно”, – пояснює Чмут на такій аналогії.

На його думку, логічним виглядає і підпорядкування управління тактичної групи «Крим» ВМС, оскільки на півострові не було сухопутних військ.

«Дуже “круто” знайти зараз крайнього Заману і звинуватити у тому, що через нього втратили Крим. А те, що до цього ми 20 років нормально не ремонтували техніку, у нас був деморалізований особовий склад, який навіть на момент окупації був без зв’язку без знатного командування, – це нічого? Щоби танк виїхав у Криму у 2014 році, його треба було у 2010-13 ремонтувати. Коли танк у боксі стоїть 10 років і не виїжджає, бо немає палива, а паливо має давати Кабмін і Рада, то що тоді хотіти від командира Генштабу», – пояснив Чмут.

Голова правління Українського мілітарного центру додав: Замані пригадують розформування військових частин, забуваючи згадати про його досягнення:

«За його ініціативою було сформовано 140-ий центр сил спеціальних операцій, який на сьогодні є однією найбоєздатніших частин нашої армії. У тому ж Криму було сформовано 29-ий морський розвідувальний пункт для посилення сил спеціального призначення».

«Це так примітивно, що навіть смішно, але це людська доля не найгіршого генерала нашої армії, – каже про справу Замани Тарас Чмут.

У доказах, які показала прокуратура, є деякі неточності.

У суді адвокати процитували записку СБУ, де сказано, що «Замана періодично відвідує своїх батьків, які проживають у Чернігівській області». Однак, за словами підозрюваного, його мати померла 20 років, а батько – 35 років тому, а відвідує він їхні могили.

Військова прокуратура стверджує, що Замана переформатував 114-ту бригаду тактичної авіації з Івано-Франківська в ескадрилью, однак цю бригаду не реформували, вона продовжує функціонувати. Льотчиків декілька разів залучали до бойових дій на сході України. Мова може йти про 39-ту окрему ескадрилью із Озерного на Житомирщині, яка до 2011 року мала статус бригади, припускає Чмут. Однак того року Замана ще не очолював Генштаб. 2018 року ескадрильї знову повернули статус бригади.

«При цьому, як би вони не називали частину – ескадрилья, бригада, полк, дивізія, корпус – кількість літальних апаратів не збільшується і не зменшується. Скорочення до ескадрильї було доцільним, бо бригада має більше штату, там більше полковників, людей, які нічого не роблять на одну одиниці справної техніки», – вважає Чмут.

Генеральний штаб Держзрада Замана Тарас Чмут