fbpx
Морська охорона придбає катери французького проекту

Морська охорона придбає катери французького проекту

OCEA Аваков Закупівлі МВС Морська охорона Патрульні катери Україна Флот

Міністерство внутрішніх справ України у 2019 році запропонує Кабміну проект з виробництва спільно з французькою компанією близько 20 катерів для посилення охорони морських кордонів країни.

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, повідомляє сайт МВС

За словами Арсена Авакова, МВС має намір повністю перебудувати систему контролю і охорони морських кордонів.

“Наші корабельні парки не оновлювалися десятки років. Тому у 2019 році ми будемо пропонувати уряду проект, аналогічний вертолітному, щоб радикально вирішити питання присутності наших прикордонних кораблів”, – заявив Арсен Аваков.

Очільник МВС зазначив, що йдеться про сучасні катери 32-35 метрів, які будуть виготовлятися на одному з українських заводів у співпраці з французькою стороною, але “з високим ступенем локалізації проекту в Україні”.

Зараз у складі Морської охорони Державної прикордонної служби України в цьому класі плавзасобів перебувають катери проекту 1400М “Гриф”, що будувались близько 30 років тому. Раніше їх планувалось замінити на патрульні катери проекту 58130 (шифр «Орлан»).

Їх будівництво було розпочато на феодосійському заводі “Море” та до окупації Криму до складу Морської охорони ДПСУ був переданий один катер – BG200 “Балаклава”

Після російської агресії у 2014-у році цей проект зі зрозумілих причин був зупинений.

Арсен Аваков не уточнив, про катери якої саме фірми йде мова. Для прикладу можна розглянути катери фірми OCEA, катери якої активно експортуються за кордон та нещодавно були доставлені Береговій охороні Філіппін.

Так у портфелі моделей компанії є катери FPB 98 MKI, вони вже постачались закордон, зокрема у Нігерію та Сурінаму.

Вони мають довжину у 32 метри, за побажанням замовника можуть комплектуватись різними бойовими модулями та доглядовим човном.

Екіпаж OCEA FPB 98 MKI складається з 13 осіб, максимальна швидкість складає 35 вузлів, а дальність ходу – 1200 миль при швидкості у 12 вузлів. Також деякі показники можуть змінюватись в залежності від комплектації катеру.

Окрім того у довжині 35 метрів компанія OCEA пропонує катер моделі FPB 110 MKII

Екіпаж цих катерів складає 11 осіб та додатково може збільшений ще на 6 осіб. Максимальна швидкість до 35 вузлів, дальність плавання при 12 вузлах – 900 миль. Також ці показники можуть змінюватись у залежності від комплектації катеру та наявності озброєння.

OCEA Аваков Закупівлі МВС Морська охорона Патрульні катери Україна Флот