fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 11-12 листопада

Що там в Сирії – хроніка подій за 11-12 листопада

Близький Схід

Туреччина: Про-турецькі сили ВСА готові битися проти курдських Загонів народної самооборони на сході Євфрату, про що повідомив Саїф Абу Бакр, воєначальник Дивізії Хамза, газеті Daily Sabah. Але поки дипломатичні перемови сторін тривають.

Ізраїль: Сьогоднішній день став свідком значного загострення ситуації палестино-ізраїльського конфлікту. Так, вночі ізраїльські спецпризначенні проникли на територію сектора Газа для ліквідації (за іншою версією для захоплення) одного з лідерів угруповання “Ізз ад-Дін аль-Кассам” – шейха Нуреддіна Барака. В результаті бою, що зав’язався, палестинець був вбитий, а ізраїльським спецназівцям довелося вдатися до допомоги ВПС. Прикриваючи відступ військових на землі, авіація Ізраїлю завдала серію ударів. В результаті загинули ще кілька бойовиків і мирних жителів, включаючи одного з польових командирів Мухаммеда Кара. Під час операції загинув один спецпризначенець, інший був поранений.
Через загострення ситуації свій візит до Парижа перервав прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Вбитим ізраїльським військовим виявився 41-річний підполковник Махмуд Хейруддін, уродженець друзського села Хурфіш у Верхній Галілеї на півночі Ізраїлю. Він служив в спеціальному розвідувальному підрозділі “Маглай”, яке спеціалізується на проведенні операцій за лінією фронту.
Після, чого на півдні Ізраїлю спрацювала система “Залізний купол”. Повідомляється про близько ста випущених з сектора Газа ракети,

одна з яких потрапила в пасажирський автобус. Палестинці уточнили, що цей автобус був з ізраїльськими військовими і підбитий він з ПТРК Корнет (привіт русні).

Також кілька ракет потрапили в житлові будинки. ВПС Ізраїлю у відповідь почали завдавати бомбових ударів по сектору. Про кількість жертв поки що не повідомлялося.

Іран: Президент Сирії асад зустрівся з Хусейном Габрі Ансарі, помічником міністра закордонних справ Ірану з питань арабських і африканських країн, і з делегацією, яка його супроводжувала.

Залісся: З вулканічного плато Сафа де проходить операція САА проти бойовиків ісламської держави надійшли світлини, які підтверджують безпосередню участь русні в цьому дійстві.

Сирія: САА висунула повторний ультиматум повстанцям, які залишилися в районі Аз-Захра на північному заході Алеппо.

Їм дали 10 днів, щоб покинути близько 25% території, яку вони контролюють (в основному, руїни та колишній Палац правосуддя) в місті Алеппо, до того, до того як почнеться наступ.

Загострення в Ідлібі триває, що підтверджує невдоволення асада/путена мирними процесами які народжуються. Проурядові війська обстріляли місто Джарджаназ на сході Маарет Аль-Нуман, міста Аль-Мутнах, Аль-Кхавайн, Ум Джалад і Сукайк на півдні Ідлібу, з великокаліберної артилерії – сільськогосподарські угіддя в місті Морек і селі Атшан на півночі Хами, також обстріляли з артилерії Кафр Намрах на півночі Алеппо.

Повстанці зі свого боку відповіли обстрілом позицій САА біля села Кабані в Курдських горах,

позиції проурядових військ в районі рівнини Аль-Гхаб на заході Хами, в Алеппо – з великокаліберних кулеметів обстріляли проурядові війська в Телль-Алуш. Також, сили опозиції з РСЗО обстріляли урядові війська у Військовій академії на заході міста Алеппо.

В Кабуні сирійська армія підриває 12-поверхівки, з яких відкривається вид на столицю Дамаск. Сирійська армія не дозволила місцевим жителям повернутися додому, через 2 роки контролю. Люди бояться, що район перейде під контроль іранців.

В Алеппо постраждали 5 осіб, у результаті вибуху пристрою, що невідомі встановили в місті Аззаз який під контролем протурецьких сил ВСА. Також, в результаті вибуху в Джераблусі, загинули дві людини.

Генеральна сирійська конференція сирійського уряду спасіння, яку підтримують опозиційна Тахрір Аль-Шам, пішла на компроміс щодо прапора сирійської революції. Прапор збереже кольори, але червоні зірки замінять на червону Шахаду.

Ісламська держава: СЦМПЧ: за два дні, в результаті зіткнень, після звільнення викрадених людей в Ес-Сувейді, загинули близько 45 бойовиків урядових військ, їх союзників та ІДІЛ. Що цікаво, Сирійський ЦМПЧ подає втрати сторін загальною цифрою. Показово.

Війська СДС, яких підтримують США, заявили про відновлення наступу проти бойовиків ІДІЛ на сході Сирії. Місто Хаджин, столиця ісламістів, обстрілюють з артилерії та наносять удари ВПС.

Місто практично зруйновано, інтенсивність бомбардування дуже висока.


Іракські сили народної мобілізації “Хашд Шааб” заявляють, що вони знищили 20 терористів ІД на кордоні з Сирією в селищах Аль-Мурашіда, Муза, Аль-Сусах і Багуз Фавкані.


Терористи продовжують проводити рейди та контратакувати. Вони напали на бійців Демократичних сил Сирії, на дорозі між Аль-Сувр і районами нафтових родовищ. І обстріляли з мінометів місто Аббас, яке контролює сирійська армія.
Далі буде…

Близький Схід