fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 15-16 жовтня

Що там в Сирії – хроніка подій за 15-16 жовтня

Близький Схід

Туреччина: Міністр національної оборони Туреччини Акар: «…найближчим часом, згідно з планом по Манбіджу, після завершення спільної підготовка турецьких солдатів і американських військовослужбовців буде організований спільний патруль».
Президент Ердоган: «Ми встановили 90-дневний крайній термін для США у відношенні Манбіджу, якщо ні – тоді ми зробимо те, що потрібно в Манбіджі та Східному Євфраті, якщо графік здійснення «дорожньої карти» не буде реалізований». Це скоріш за все блеф. Але враховуючи публічне покращення відносин між США та Туреччиною, плюс саудівський скандал, який лише розгорається – Штати в цій партії будуть підігравати Ердогану, бо останній схопив козирну карту. Крім того, курди виявилися не є єдиним народом і таким надійним союзником. І не зважаючи на величезні ресурси витрачені на їх тренування та забезпечення без коаліційної підтримки мало цінні у військовому плані. Крім того вони не гребують співробітничати і з асадом/путеним. Інша річ місцеві ради та місцева міліція, з якими можна домовлятися індивідуально.

Ізраїль: Прем’єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху виступив з промовою в Кнесеті: «..ми як і раніше приймаємо заходи проти Ірану в Сирії».

Іран: Спеціальний посланник США в Ірані Брайян Хук: «Ми серйозно ставимося до санкцій проти Ірану, аби чинити тиск і зменшити його витрати на агресивну діяльність, підтримку асада і шиїтських повстанців».

Залісся: Кремль очікувано вирішив, що угода по Ідлібу працює та здійснюється, незважаючи на прострочений термін виведення повстанців з ХТШ. “Відповідно до інформації, яку ми отримуємо від наших військових, меморандум здійснюється і військові задоволені тим, як турецька сторона працює”, – сказав песков. А що робити, коли нема іншого вибору?

Сирія: Управління Верховного комісара ООН у справах біженців: одне з ключових питань, які обговорюють з Дамаском – це необмежений і безперервний доступ до районів, в які повертаються сирійські біженці.

У місті Ель-Латамна на півночі Хами знову відкрили школу, після 5 років перерви через безперервні бомбардування асада і рашки.

Тахрір аль-Шам (ХТШ) випустило першу заяву після сочинських угод по Ідлібу. В заяві повстанці в цілому сприймають ці домовленості, але потребують час на консультації. Підкреслили, що вони не відмовиться від боротьби/джихаду, що не будуть здавати зброю, подякували, тим хто підтримує сирійців і цінують тих, хто врятував звільнені від асада райони. (Я так розумію, це всі «дякую» – для турків).

Загони безпеки «Тахрір аль-Шам» захопили черговий осередок Іділ та вилучили багато СВП і вибухівки біля Мараае Масреен. Вони виявили сотні СВП, вибухових ременів, комунікаційних радіостанцій, дронів і інших видів бомб. Всі вони були потім знищені.

Також ХТШ розкрила інший осередок іділівців поруч з місто Ідліб. Під час операції кілька членів осередку було вбито. Решта здалися і були заарештовані.

Вчора сирійський міністр ЗС сказав, що САА буде використовувати силу, щоб захопити Схід Євфрату, в даний час під контролем СДС та курдів/ SDF та YPG. Взагалі то ця заява пролунала в контексті – спочатку ми захопимо Ідліб, а потім решту. Тому не треба дивуватися коли турки будуть включати військову хитрість, щоб також не поспішати виконувати домовленості з цим режимом.

І як раз до теми, минулої ночі протягом приблизно 3 годин йшли зіткнення між бійцями Загонів народної самооборони (під проводом Колаіції) і силами ВСА на лінії Мареа-Телль-Рафаат.

Ісламська держава: На півдні Сирії після майже 10-денного затишшя поновилися зіткнення. Асадити намагаються захопити у бойовиків ІДІЛ вулканічне плато Аль-Сафа.

І знов САА несуть втрати. За останні 36 годин загинули кілька солдатів з 3-ї і 9-ї дивізії САА.

Далі буде…

Близький Схід