fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 15-16 листопада

Що там в Сирії – хроніка подій за 15-16 листопада

Близький Схід

Туреччина: Повідомляють, що Туреччина вербує опозиційних бойовиків з міста Ет-Телль-Ель-Абьяд на кордоні з Туреччиною, які потенційно можуть виступати в якості маріонеткових військ в провінції Ракка. Цікавий хід з боку турків, для контролю територій без вводу окупаційних військ.

Збройні сили Туреччини і США організували третій спільний патруль в Манбиджі.
Іран: Головний командувач Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Джафарі заявив, що уряд асада попросив Іран розгорнути миротворчі формування в Ідлібі і на північному заході Алеппо. «В даний час в Сирії конфлікту немає, миротворчі сили будуть обмежені в чисельності».

Залісся: Організація Об’єднаних Націй: росія та Туреччина підтвердили свою готовність вжити серйозні кроки для запобігання ескалації ситуації в Ідлібі. Ця новина, де що не збігається з тим абзацом, що вище.

Сирія: Спеціальний посланник США в Сирії: «…до кінця року мають намір скликати комітет ООН для перегляду конституції. Його робота – це важливий крок до просування політичного процесу. США покладають відповідальність на росію за вплив на уряд асада, щоб сісти за стіл переговорів». «…вигнання іранських військ з Сирії – не є метою США, але це повинно стати наслідком завершення громадянської війни і лише для досягнення міцного миру. Відновлення санкцій США проти Ірану заохотить його скоротити присутність своїх військ в Сирії».

Проурядові війська обстрілюють сільськогосподарські угіддя біля міста Морек з кулеметів, в Хама проурядові війська на контрольно-пропускному пункті Злін обстрілюють з артилерії і великокаліберних кулеметів місто Ель-Латамінах, танками та важкими кулеметами обстріляні села Таль-аль-Сахр і аль-Джанабра.
В свою чергу повстанці з угруповання Ансар аль-Іслам сьогодні вранці атакували військову базу асадитів в долині Аль-Габ на заході Хама. Кажуть, що було знищено 18 військових САА.

Цікавий розвиток подій коється в очікуванні військової операції Туреччини на півночіч Сирії. Асадити не стримуючись бажають ухопити частину територій, тому перекидають все більше військ до кордону з контрольованими СДС районами Сирії. Так, до міста Тель Ріфат підійшли частини САА. В тому числі підрозділи 5-го корпусу, який щільно підтримується рашкою. Причому, курдські загони самооборони, які знаходяться в місті ніяким чином не реагують на входження асадитів. Раніше (на початку літа), асадити залишили місто, скоріш за все як плата для турків на якусь іншу поступку. Але, угода не склалася і статус кво відновлено. Під час, свого відходу асадити залишали частину техніки курдам, щоб ті могли зустріти турків.
Цікаво, що й Іран виступив категорично проти будь-якого виходу сил уряду з Тель Ріфату, до тих пір поки сирійська опозиція не відійде та не залишить 14 сіл на захід від Нубла і Захріа. Одним з імовірних сценаріїв при підтримці рашки, буде забезпечення собі прикриття Алеппо з півночі під час початку атак на повстанців в Ідлібі.

На півдні Алеппо зарізали командира Тахрір Аль-Шам “Абу Убайдах Аль-Сізраві”. Хто причетний до вбивства поки не відомо.

В нещодавно «звільненій» асадитами провінції Дараа зростає напруження. «Визволителі» в особі іранських та палестинських найманців, регуляри з САА систематично утискають місцевих, грабують їхні будинки. На фоні чого, нове повстанське угрупування під назвою Аль-макавма Аль-Шааб (народний опір) оголосила про своє становлення. Своєю метою вони оголосили – захист півдня Сирії від будь-яких загарбників (включаючи найманців з Іраку, Ірану і Лівану).

Опозиційна про-турецька Північна бригада ВСА встановила та заарештувала двох осіб, які проводили мінування доріг в районі Африну. Чекаємо, новин по цій справі. 100500% без русні не обійшлося (див. міну на фото).

Ісламська держава: На південь Сирії на фронт Аль-Сафа асад направляє багато колишніх повстанців. Число їх жертв фіксують рідше, тобто вони нікому не потрібні.

З’явилася інформація про великі втрати, в результаті нападів інгімасі/смертників бойовиків ІДІЛ (багато людей пропали безвісти, колишній високопоставлений лідер Джейш Аль-Тавра також отримав поранення).
Також в цьому районі активно діють «іхтамнєти» та ПВК. Один з них потрапив на відео солдата САА, який знімав свої позиції на телефон (жовтий шолом).

Імовірно, що саме безпосереднє втручання русні дещо пожвавило наступальні дії асадитів в цьому районі. Повідомляють, навіть про захоплення деяких ділянок місцевості.

У більшості районів провінції Дайр-Ез-Зор йдуть сильні дощі. Тим не менш Сили Коаліції завдають ударів по місту Абу Хассан на сході провінції та Хаджину.

Та ісламісти теж не бажають байдикувати. Відчуваючи брак ресурсів терористи намагаються завдати суттєвих втрат СДС та поповнити запаси. В свою чергу в СДС повідомляють, що додатково перекинули в цей район ще 1700 бійців з усіх контрольованих районів Сирії до Хаджину. Також, сили СДС повідомляють що попри заяви ісламської держави вони не втратили контролюють всі нафтові родовища, крім Південного Кішми (South Kishmah). Війна на виснаження триває.


Далі буде…

Близький Схід