fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 листопада

Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 листопада

Близький Схід

Туреччина: Вільна сирійська армія ВСА/FSA, поліція та Збройні сили Туреччини запровадили комендантську годину в районі Афріна. У спільній операції, яку очолюватиме поліція, цілі – це осередки курдської YPG та бандити.

Головною метою оголошено розформування угруповання Шухада-аль-Шаркіія, що періодично коїло злочини проти місцевого населення. Після закінчення аргументів в бік дотримання законності, це угруповання почало загравати з курдами і навіть подейкували, що почало перемови з асадитами. Тому терпець у турків урвався. Почалися сутички. Є загиблі з обох сторін.

Ізраїль: Надійшла цікава інформація про «кривавій Ізраїльський режим» або «Семітську хунту» – Щоб уникнути зайвих жертв серед цивільних осіб під час повітряних ударів у Газі, ізраїльські військові зателефонували одному з арабських хлопців за 45 хвилин до удару, щоб він змусив евакуюватися своїх сусідів, перш ніж ізраїльтяни підірвали медіа-будівлю ХАМАС поруч із їхніми будинками. Ось такі вони – карателі.

Залісся: За словами муфтія Духовного управління мусульман України «Умма» Саїда Ісмагілова, існують відомості про причетність спецслужб РФ до формування збройних ісламістських організацій, в тому числі і Ісламської держави. Про це повідомляє Еtcetera.

За його словами, найбільше людей, а головне офіцерів, приїхало воювати за ІГІЛ саме з рашки. Другою мовою після арабської в цьому угрупованні є російська. Кілька тисяч бойовиків – за тими даними, які відомі на сьогоднішній день, це росіяни. Більшість з них або військові, або колишні військовослужбовці.

Ще одним доказом російського сліду в ІГІЛ муфтій Ісмагілов вважає ведення ісламістами бойових дій проти опозиції президента Сирії башара асада. Ісмагілов також підкреслив, що сирійці спочатку знали про створення ісламістського угруповання силами Росії.

«Коли я спілкуюся з сирійцями і задаю їм питання, як цей анклав міг взагалі з’явитися, то мені відповідають: так це ж росіяни створили! Тобто у місцевого населення немає ніяких ілюзій з приводу того, хто насправді стоїть за терористами», – підсумував Саїд Ісмагілов.

Сирія: Це все вже сумна історія. На фото Дамаск. Зруйнована частина є опозиційною частиною. Вона була знищена нападом режиму і де було вбито тисячі мирних жителів. Нормальна частина – це область режиму, виглядає досі нормально. Питання, чому пересічні сирійці намагаються бути в зоні контролю режиму – тепер зайве.

А в демілітаризованій зоні тиша і не снилася. Сирійська армія обстріляла з артилерії позиції повстанців в селищах: Джарджаназ, Тах, Хувейн Кабір, Сукейк і Ет-Тамань на південному сході провінції Ідліб.

Натомість повстанці (включно з ХТШ/HTS) були дуже зайняті протягом вчора: – 18 асадських солдата загинули в західному Хама / півночі Латакії під час нальоту; 4 асадити загинули у західному Алеппо; ще 2 – загинули в південному Алеппо. А сьогодні снайпери ХТШ відзвітували про 5 військових САА знищених на півночі Хама.

Ісламська держава: Сирійська арабська армія і русня все ж такі зуміли захопити плато Тель-аль-Сафа в Ісламської держави. Урядові ЗМІ підтверджують цю інформацію.

Хоча насправді все було не так героїчно. Ісламісти визначивши безперспективність подальшого супротиву та необхідність перекинути наявні сили на інші ділянки фронту – вночі покинули вулканічне плато. На позиціях залишилась лише невеличка купка джихадистів на чолі з Абу Хаджар аль-Шишани (чеченець, громадянин рашки). Після значних обстрілів асадити почали наступ, ісламісти що прикривали відступ були вбиті разом з командирами.

Кажуть, що де кого взяли в полон. Але стан полонених не такий, щоб демонструвати їхнє фото.

Натомість, ісламісти що вийшли з оточення в Аль-Сафа не дали себе довго чекати, та почали атаки позицій САА в пустелі провінції Дейр Ез-Зор в районі Меядін і Аль-Кашмен. Повідомляється про запеклі сутички між сторонами і вибухи. Метою цих нападів, скоріш за все є зняття напруження в місті Хаджин.

Наступ сил Коаліції на Хаджин теж триває. Повідомляють про масовані повітряні нальоти проти Ісламської держави над містом та прилеглими районами в східній частині Дейр-Ез-Зор.

За даними «Сирійського арабського інформаційного агентства» – в цих повітряних нальотах за вчора загинули 40 мирних жителів.
А Коаліція, в свою чергу, відповіла, що жертви сталися в наслідок невибіркових артилерійській обстрілів САА. Враховуючи фото Дамаску, що викладене вище, я схильний довіряти саме коаліційному варіанту подій.
Далі буде…

Близький Схід