fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 січня

Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 січня

Близький Схід

Туреччина: Турецькі та американські сили провели третій раунд спільних навчань, які виконують спільні патрульні операції між двома сторонами в місті Манбідж в Алеппо.
Міністерство оборони Туреччини заявило у своєму твіттері, що спільні навчання є частиною угоди про дорожню карту по Манбіджу.

А поки в Туреччині йде жваве обговорення зони безпеки на 20 миль у північній Сирії.
Турецькі чиновники, включаючи президента Реджепа Тайіпа Ердогана, спочатку виявили бажання прийняти таку пропозицію, оскільки Анкара наполягала на створенні зони безпеки з початку громадянської війни в Сирії. Турецькі ЗМІ також повідомили, що така зона може сприяти поверненню сотень тисяч сирійських біженців на батьківщину.
Проте про реалізацію цього плану простіше сказати, ніж зробити.

Населенні пункти з переважним курдським населенням не бажають бачити турків, і Туреччина сама побоюється масштабного розгортання військ у містах.
Американські чиновники хотіли б бачити турецькі, британські та французькі сили в спільному патрулюванні незаселених районів в сільській місцевості. США, також, має намір зберегти свою де-факто зону заборони польотів у регіоні.
З тим, Ойтун Орхан, сирійський експерт Центру стратегічних досліджень Близького Сходу в Анкарі (ORSAM), заявив, що Туреччина не погодиться з будь-яким планом зони безпеки, який не дає турецьким військовим кінцевий контроль над запропонованою територією.
Не посилаючись на жодні джерела, стамбульська газета висловила думку, що Анкара надасть пріоритетні рамки Організації Об’єднаних Націй або НАТО для зони безпеки, так як це може забезпечити її міжнародну легітимність.
Американські дипломати розглядають можливість розміщення сирійської курдської національної ради (ENKS), та групи поміркованих курдських партій, щоб протистояти впливу РПК/YPG, і її озброєного крила, загонів Першмерга (Rojava Peshmerga), для охорони територій з курдською більшістю, повідомляє джерело у Вашингтоні.
“Арабські опозиційні групи, які об’єднані з сирійськими демократичними силами під керівництвом YPG (СДС), можуть бути розгорнуті в містах з арабською більшостью, таких як Талль Аб’яд”, – додало джерело.
У четвер турецька урядова газета Star повідомила, що деякі арабські племена, які мають бійців у СДС, вже зв’язалися з турецькими військовими, щоб приєднатися до такого розгортання.
За розрахунками сил СДС, які будуть задіяні в протистоянні Rojava Peshmerga має бути достатньою для виконання цієї роботи.
Представник Пешмерга, в іракському Курдистані, відмовився коментувати цю ситуацію.
Іншими словами, курди самі власними силами мають вирішити питання з РПК, яка, до речі віднесена до терористичних угруповань не лише в Туреччині, а й у США. Відповідно СДС пройдуть переформатування.
А як щодо «свиносабачих хотелок»? А ніяк. Подейкують, що русня намагається виторгувати створення зони безпеки на послаблення позиції турків, щодо Ідлібу. Але їм нема, що запропонувати, тому русня буде лише мовчки спостерігати, як тануть бравурні обіцянки асаду про взяття під контроль всієї Сирії. Це рішення складне, але реальне у виконанні і воно задовільніть і турків, і дасть ще один шанс курдам на свою автономію, і відкине за борт РПК.
Далі, Ердоган зустрінеться з кремлівським покидьком і повідомить де його місце. А щоб йому було зручніше чекати, президент Туреччини попередив, щодо різких рухів в Ідлібі і пообіцяв що Анкара врешті-решт стабілізує і цей регіон.

А поки, ісламська держава, РПК або фсб, намагаються дестабілізувати північ Сирії. Теракт трапляється за терактом.
Також активізуються курди. Міністерство оборони Туреччини повідомило, що сили, розгорнуті в районі Африна, придушили працюючу вогневу позицію біля Тель-Афара.

Залісся: МЗС рашки: «Наступна зустріч в Астанинському форматі, щодо кризи в Сирії відбудеться у другій половині лютого».

Сирія: Трамп вперше висловив співчуття родинам 4 американських військових, які позавчора загинули в Сирії. “Ми ніколи не забудемо їх благородну і вічну жертву”. Про плани виведення військ Трамп не згадав.

Reuters повідомило слова президента Эммануэля Макрона: «Франція буде тримати свою військову присутність в Сирії і Іраку протягом наступного року. Смерть американських солдатів показує, що боротьба по ліквідації ісламської держави не закінчена».

Військова рада Манбіджу звітувала про арешт членів про-турецького осередку в місті. Заарештовано 7 осіб, вилучена зброя.

Однак, про-турецькі настрої присутні не лише в Манбіджі. В місті Табка, що поруч з містом Ракка, пройшла акція на якій цивільні закликали по-перше звільнити про-турецьких заарештованих, а по друге висловили занепокоєння та свою незгоду, щодо домовленостей курдів з асадом.

А в місті Аль-Шаддаді, що на північному сході провінції аль Хасаках між бойовиками Загонів народної самооборони/YPG і місцевою поліцією Асаїш спалахнула сутичка, загинули 4 курдських бойовика.

Помічник генерального секретаря Ліги арабських держав заявив, що для відновлення членства Сирії необхідна єдність арабських країн; питання відновлення Сирії не включене до порядку денного економічного саміту Ліги в Бейруті. Тому заяви про повне повернення Сирії до арабського світу виявилися передчасними.

В Ідлібі все по старому. САА обстрілює цивільних з артилерії, цього разу постраждало місто Кафр Зіта на півночі Хама. А опозиційні угруповання проводять рейди помсти. Цього разу ХТШ з союзними угрупованнями атакували асадитів у н.п. Захрі на заході Алеппо. Солдати режиму зазнали втрат.

В місті Ідліб потужний вибух, що спричинений замінованим авто. Вибух був спрямований на військовий штаб опозиції ХТШ. За попередньою інформацію загинуло 12 людей.

Ісламська держава: Наступ СДС триває. Оборона ІДІЛ зазнала колапсу. За сьогодні звільнений н.п. Ас-Сусах.

Іділівці намагалися провести контрнаступ. За допомогою двох джихад-мобілів зі смертниками, ісламісти здійснили підриви поблизу позицій СДС. Потім терористи перейшли у наступ. Враховуючи піщану бурю, що насувалася, такий хід бойовиків був очікуваним. Силам СДС вдалося швидко локалізувати прорив та знищити нападників. Але, перемога в бою далася дорого, близько 20 бійців СДС були вбиті.
Також, невдалою для ісламістів виявилася контратака під прикриттям туману на Аш Шафах.
Наступ, триває. Артилерія коаліції веде обстріл по позиціях Ісламської Держави в місті Багхуз Аль-Фавкані.

На сьогодні, все що лишилося від халіфата ІДІЛ в Сирії, це 3 села та ще ½. Через декілька днів, за прогнозами, і все буде кінчено.

На світанку 13 бойовиків ІДІЛ, включаючи іноземців, здалися Демократичним силам Сирії. Вчора ввечері СДС врятували близько 40 іракських мирних жителів

В сьогоднішньому прес-релізі сил Міжнародної Коаліції повідомили, що точним ударом сил операції “Непохитна рішучість” 17 січня 2019р. знищений командний пункт ІДІЛ в мечеті Сафафія”. Згідно релізу, це була перша оприлюднена інформація про атаку з 1,066 ударів сил Коаліції. Оприлюднення даних стало можливо, після відновлення режиму прозорості на тлі звинувачення сил Коаліції в завданні шкоди мирному населенню.

Далі буде…

Близький Схід