fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 29-30 жовтня

Що там в Сирії – хроніка подій за 29-30 жовтня

Близький Схід

Туреччина: Роль Анкари на півночі Сирії зростає. Туреччина неспинно вкладає великі кошти у відновлення інфраструктури від турецькомовних класів для сирійських дітей до державної компанії Turk Telekom, яка встановлює свої перші вишки на сирійській землі. Туреччина також займається прокладанням доріг, ремонтує мечеті і встановлює пошкоджені лінії электропередач.
Протягом декількох днів розпочнуться спільні військові патрулі США і Туреччини в районі Манбіджа в Сирії, – таку новину три співробітника міністерства оборони США повідомили CNN. В свою чергу, курдські YPG перекидають район Мандбіджу значні підкріплення. Не думаю, що дійде до справжньої війни, але ситуація напружена.

Міністр оборони Туреччини Акар: «Після того, як ми завершимо операції в Манбіджі, ми відправимося на схід Євфрату».

Президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про швидкий початок масштабної операції проти курдських формувань на території Сирії на схід від Євфрату: «Ми не дозволимо на сході від Євфрату створити терористичну структуру, ми її зруйнуємо “.
Він додав, що підготовка до цієї операції вже закінчена і всі плани визначені.

Згідно опублікованого витоку інформації перша фаза операції турецької армії на схід від Євфрату, буде включати в себе район, від Айн-ель-Араба до Заур Магар.

Міністр закордонних справ Туреччини Чавошоглу: «Угода по Ідлібу реалізується згідно з планом, ніяких проблем не виникає». Це позиція Туреччини, яка також помітила збільшення напливу ісламістів до Ідлібу, з метою дестабілізації ситуації.

Залісся: Московити продовжують будувати систему ППО в Сирії. Цього разу підтверджено надходження нових систем до аєробази Дамаск-Мезе, що була вже під атаками ізраїльтян.

Сирія: Міністр закордонних справ Сирії Аль-Муаллем: «Озброєні бойовики все ще присутні в демілітаризованій зоні. Це знак того, що Туреччина не бажає виконувати свої зобов’язання. Сирія працює в Ідлібі в координації з Росією і Туреччиною, але це тимчасово. Сирія зберігає за собою право повернути свою територію». А це вже міністр озвучив «руснявиє хотєлкі». Звичайно вони нікого не цікавлять, але добавляють кольорів у відносини країн.

Надходить інформація про поновлення сутичок між про-турецькою Харакат Нур аль-Дін Аль-Зінки, яка входить в склад Національного фронту визволення, створеного турками в Ідлібі з різних угруповань повстанців та незалежною Хайят Тахрір Аль-Шам (ХТШ).

Ці сутички вилися в розбірки за територію. За отриманими даним, повстанці в місті Кафр Хамра в Алеппо не дозволили ХТШ відкрити представництво в місті, в результаті  почалися зіткнення в наслідок чого загинули два бійця ХТШ і ще п’ять отримали поранення, два повстанці з Кафр Хамра також отримали поранення. Сутички також відбувалися в містах Аднан та Шейх Акіль на півночі Алеппо. Подейкують, що турки навіть відправили підкріплення в складі до 500 людей з району Африна зі складу 9-ї бригади ВСА, бійці якої складають в основному вихідців з західного Алеппо.

Урядові війська обстріляли з артилерії і нанесли удари ракетами по житлових районах в місті Морек на півночі Хами.

Одна ракета впала в районі турецького спостережного пункту. Постраждали також від обстрілів н.п. Хайян на півночі Алеппо, та селища від Ель-Латамінах до Атшана. Керування вогню артилерії відбувалося російськими безпілотниками. Так вони (русня/асадити) дотримуються перемир’я.

На півдні країни в провінції Дараа сили режиму продовжують компанію арештів серед людей які раніше були пов’язані з повстанцями та примирилися з урядом асада. Повідомляють про 32 затриманих в місті Шейх Міскін.

Ісламська держава: Бойовики ісламської держави роблять дива.

За останньої контратаки під час піщаної бурі їм вдалося повністю відтіснити підрозділи СДС на вихідні позиції, які вони займали перед початком третьої фази наступальної операції. Незважаючи на значну авіаційну підтримку з боку Коаліції бійці СДС продовжують відступати. Подейкують про колапс оборони.

Ісламська держава відновила контроль над майже десятком населених пунктів. За сьогодні СДС втратили 7 бійців,

ще 18 дезертирували і приєдналися до лав ІДІЛ.

Склалася загроза виходу ісламістів на рубіж іракського кордону.

Іракські прикордонники очікують атаку з Сирії та отримали підсилення. Сили Коаліції відправили військове підкріплення в кількості 300 бійців з міста Кобані та готують спецпризначенців для поновлення наступу.

Ісламісти використовують свою улюблену тактику з застосування смертників, та засідок. Однак втрати бойовиків також значні. Французька артилерія з позицій в Іраку випустила 15 тисяч важких артилерійських снарядів по ІД. Сили Коаліції повідомили про понад 180 авіаударів минулого тижня, майже всі удари по об’єктах бойовиків ІДІЛ на сході Сирії. Це число перевищує кількість авіаударів, що сили Коаліції завдали за липень і серпень разом.

А в пустелі Ас-Сувейда де триває операція асадівської САА проти ІДІЛ, ісламісти повідомили про знищення танка Т-72.


Далі буде…

Близький Схід