fbpx
Європарламент ухвалив резолюцію по діям Росії на Азовському морі

Європарламент ухвалив резолюцію по діям Росії на Азовському морі

Азовське море Європа Санкції Світ

Європарламент засудив дії Росії в Азовському морі. Ціль Москви – перетворити його на внутрішнє озеро, йдеться в резолюції. Депутати закликали ЄС призначити спецпосланця та попередити РФ про можливість нових санкцій.

Про це повідомляє DW

Європарламент “дуже шкодує” через “надмірні” дії Росії в Азовському морі, які порушують міжнародне морське право. Про це йдеться у резолюції, за яку на пленарному засіданні в Страсбургу в четвер, 25 жовтня, проголосувала більшість євродепутатів. Точна кількість голосів поки невідома, бо голосування здійснювалося руками.

Як повідомляє кореспондент DW, проект цієї резолюції запропонували одразу п’ять фракцій: Європейська народна партія, соціал-демократи, Європейські консерватори та реформісти, ліберали та Зелені.

Прийнятою резолюцією Європарламент засудив “надмірні” блокування та інспекції Росією комерційних суден, які спричиняли затримки до одного тижня. У резолюції нагадують, що до відкриття Керченського мосту з РФ до незаконно анексованого нею Криму перевірки проводилися лише вибірково та не спричиняли порушення вільного руху кораблів і вантажів. Європарламент визнає право РФ проводити перевірки, але переконаний, що це правом “не повинні зловживати чи застосовувати його з політичних міркувань”.

Натомість Єврокомісії варто було би оцінити економічну шкоду, спричинену цією “де-факто блокадою” та допомогти економічному розвитку Маріуполя та Бердянська, йдеться у документі.

 

Азовське море Європа Санкції Світ