fbpx
Болгарія збирається взяти участь у американській системі ПРО, якщо ЄС не буде проти

Болгарія збирається взяти участь у американській системі ПРО, якщо ЄС не буде проти

Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що виступає за участь його країни в новій системі ПРО, яку США мають намір створити в Європі.

За його словами, як член НАТО Болгарія зобов’язана вживати всіх необхідних заходів, спрямованих на забезпечення колективної безпеки в Європі. Борисов сказав, що в зв’язку з цим Софія повинна проявити солідарність з планами США, відзначивши, що консолідована позиція Болгарії в цьому питанні буде залежати від думки болгарського парламенту та органів влади ЄС.

Раніше посол США в Болгарії Джеймс Уорлік (під час публічної лекції) заявив, що “Болгарія може зіграти певну роль у розгортанні ПРО”.

Дипломат не уточнив, яка саме роль може бути відведена Болгарії в передбачуваному розгортання ПРО на Балканах, повідомивши, однак, що це буде залежати від інтересів болгарського керівництва. Уорвік підкреслив також, що США і Болгарія вже мають досвід військової співпраці в Афганістані.

Він сказав, що зараз США перебувають “на дуже ранній стадії переговорів” про участь Болгарії та інших країн у створенні протиракетного укріпрайону в Європі. Згідно з офіційними повідомленнями, розгортання ПРО в регіоні спрямовано на протидію зростаючої балістичної загрози з боку Ірану та країн Близького Сходу.

Уорвік додав, що США не будуть просити болгарський уряд вибирати між Москвою і Вашингтоном. На нинішньому етапі і Болгарія, і США зацікавлені в сильній Росії, підкреслив він.

На початку лютого президент Румунії Траян Бесеску заявив, що його країна готова розмістити на своїй території ракети-перехоплювачі середньої дальності. За його словами, Бухарест раніше отримав відповідну пропозицію від президента США Барака Обами. Очікується, що елементи американської ПРО в Румунії будуть розміщені до 2015 року.

 

 

ТСН