fbpx
Британія та США оголосили про готовність до війни з Лівією

Британія та США оголосили про готовність до війни з Лівією

США і Британія вже планують операції захоплення лівійських складів з хімічною зброєю. Сценарій дуже нагадує іракський, коли причиною вторгнення теж був пошук зброї масового знищення.

Нагадаємо, 2 березня стало відомо, що на сході Лівії висадився спецназ США, Франції та Британії.

Водночас лівійська опозиція закликала ООН санкціонувати нанесення авіаударів по позиціях найманців, які нібито воюють на боці лідера країни Муамара Каддафі.

“Ми закликаємо ООН і все міжнародне співтовариство визнати законним нанесення авіаударів по позиціях і укриттях найманців”, – заявив представник опозиції Абдель Хафіз ГЗК.

Зазначимо, у 2004 році прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер уклав з Муамаром Каддафі відому “операцію в пустелі”. В обмін на міжнародну реабілітацію, Каддафі тоді допустив до родовищ нафти компанії British Petroleum і Shell.

У 2009 році Каддафі домігся повернення до Лівії терориста Аль-Меграхі, який був засуджений за вибух літака авіакомпанії “Пан-Американ” і загибель 270 людей. І знову ключовим аргументом була лівійська нафта.

“Ми повинні працювати з тим, що маємо, і вас не повинно лякати ім’я Каддафі. Наше завдання дати Лівії те, що їй необхідно, і ми будемо грати за їхніми правилами”, – заявив посол Великобританії в Лівії Вінсент Фін.

Водночас американський президент Рональд Рейган називав Муамара Каддафі “скаженим псом”. Але 44 мільярди барелів – це розвідані запаси лівійської нафти – в чотири рази більше, ніж об’єднані ресурси Норвегії та Великобританії.

“Ми використовуємо будь-які способи тиску на цей режим, у тому числі припинення членства Лівії в міжнародних організаціях, заморожування рахунків, заборону на поїздки. Ми не виключаємо застосування військової сили – не можна допускати, щоб хтось застосовував армію проти власного народу”, – наголосив Девід Кемерон, прем’єр-міністр Великобританії.

Як відомо, 2 березня, вірні Муаммару Каддафі військові знову здійснили спробу взяти під контроль східне місто Брега, проте зазнали невдачі.

За даними ЗМІ, противники Каддафі відстояли місто. Один з високопоставлених офіцерів, що знаходиться в опозиції до правлячого режиму, передбачив, що лояльні Каддафі військові були змушені відступити через брак боєприпасів.

Зазначимо, що сьогодні вранці з’явилися повідомлення про спробу лівійських військових захопити місто Брега, проте пізніше противники Каддафі заявили, що як і раніше контролюють його.

Пізніше Національна лівійська рада, створена для координації дій противників Муаммара Каддафі, закликала  ООН санкціонувати авіаудари за укріпленими пунктами найманців, нібито притягнених лівійським лідером для взяття частини країни, що збунтувалася, під контроль.

Муаммар Каддафі заявив, що у разі військового втручання в справи Лівії загинуть тисячі жителів цієї північноафриканської країни.

Нагадаємо, масові акції протесту з вимогою відставки Муаммара Каддафі, які переросли у громадянську війну, продовжуються в Лівії з 15 лютого. Лівійський лідер неодноразово заявляв, що не залишить країну, а люди, що вийшли на акції протесту, на його думку, заслуговують на страту.

26 лютого Рада безпеки ООН ввела санкції проти режиму лівійського лідера Муаммара Каддафі, заборонивши йому, членам його сім’ї і кільком соратникам виїжджати з країни.

 

ТСН