fbpx
ВМС Португалії отримали нову субмарину

ВМС Португалії отримали нову субмарину

На суднобудівельному підприємстві компанії “Ховальдсверке-Дойче Верфт” (HDW) в Килі відбулася церемонія попереднього приймання ВМС Португалії першої з двох замовлених НАПЛ “Тип 209PN”, повідомляє Meretmarine.com. Контракт вартістю близько 800 млн євро на будівництво двох НАПЛ ВМС Португалії і німецький консорціум виробників підводних човнів GSC, очолюваний HDW, підписали в квітні 2004 року за підсумками міжнародного тендеру. Угода включала опціон на будівництво і третьої НАПЛ, який доки ще не реалізований.

Нові підводні човни замінять застарілі ДЕПЛ типу “Альбакорра” (французький проект “Дафне”), які знаходяться в експлуатації близько 40 років.

Спорудження головного підводного човна “Триденте” почалося в березні 2005 року. Церемонія спуску на воду відбулася в липні 2008 року. Заводські випробування підводного човна почалися в березні 2009 року.

Другий підводний човен серії “Арпао” був спущений на воду 18 червня 2009 року і нині проходить морські випробування. Планується, що він буде переданий замовникові в 2011 році.

“Триденте” залишиться в Килі ще декілька тижнів до завершення підготовки екіпажа. Як очікується, випробувальна експлуатація підводного човна продовжиться близько року.

Довжина підводного човна проекту 209PN складає 68 м, ширина – 6,3 м, підводна водотоннажність – 1850 т. Човен оснащений комбінованою дизель-електричною/повітренезалежною енергетичною установкою, що дозволяє розвивати швидкість до 22,5 вузлів в підводному положенні і 11 вузлів, – в надводному. Озброєння підводного човна складають вісім 533-мм торпедних апаратів, які можуть використовуватися для пуску торпед WASS “Блек шарк” (16 од.), ракет “Саб Гарпун” або мін. Екіпаж – 32 людини.