fbpx
Давайте пошвидше роззброюватися!

Давайте пошвидше роззброюватися!

Міністерство оборони України 20 вересня офіційно заявило про початок реалізації останнього з міжнародних договорів, підписаних екс-президентом Віктором Ющенком, – Меморандуму про взаєморозуміння Держдепартаменту США та вітчизняного Міноборони в питанні ліквідації оперативно-тактичних ракет.

 

За договором, українська сторона взялася ліквідовувати свій єдиний дивізіон ракетних комплексів 9К72 «Ельбрус», більш відомих по кваліфікації НАТО як Scud. Ліквідовані нині українські оперативно-тактичні ракети мають дальність до 300 км. І після їх знищення єдиною зброєю єдиної ракетної бригади сухопутних військ залишиться тільки тактичний комплекс «Точка У», що має дальність до 75 км.

Українські «Скади» вже давно викликають нервозність у Москві і Вашингтоні. Основна причина – простота модернізації комплексів. Першою комплекс даного класу наприкінці минулого століття змогла модернізувати Північна Корея, потім це власними силами зробили Ірак, Іран, Бразилія, Єгипет і В’єтнам. Мобільні ракетні комплекси «Скад» стоять також на озброєнні Лівії, Сирії, Вірменії, Білорусі та Ємену.

Всі ці держави обрали «Скад», керуючись як мінімум трьома причинами. Перша з них – комплекси вважаються тихохідними, що робить їх маловразливими для найсучасніших засобів виявлення і поразки ППО. Друга причина – єзуїтська інженерна арифметика кваліфікації дальності «до 300 км». Це дозволяє всім країнам – власникам ракет даного класу уникати санкцій, обходячи ключові вимоги багатостороннього міжнародного Договору 1998 року про режиму контролю над ракетними технологіями (РКРТ). І третя, найголовніша причина популярності – фінансова. Комплекси «Скад» можуть нести сучасні 700-кілограмові боєзаряди об’ємної детонації («вакуумні»), на що крім них здатні тільки дорогі тактичні бомбардувальники.

ЗАМІНА НА «САПСАН»: ПЕРША МОДЕЛЬ ЛІКВІДАЦІЇ

Останній за часом світовий досвід бойового застосування тактичних ракет класу «Точка У» відноситься до 2008 року. Тоді під час російсько-грузинської війни агресор з їх допомогою спробував зруйнувати об’єкти американських і британських нафтових компаній в грузинському порту Поті. Цей удар показав мінімальний ефект. Останній досвід бойового застосування оперативно-тактичних ракет сімейства «Скад» відноситься до початку 2000-х років: Ірак завдав удару по Ізраїлю, що дало максимальний ефект. Війська надсучасної ізраїльської ППО тоді змогли збити тільки 47 із 150 випущених ракет зазначеного типу.

Незважаючи на такий порівняльний досвід, нині існують дві офіційні версії, навіщо Україніа вирішила відмовитися від важких далекобійних «Скадів» на користь більш легких «Точок». За версією адміністрації Ющенка, така відмова ракетних військ від оперативно-тактичної ланки взагалі не повинен був завдати помітної шкоди системі національної оборони – формально України з 2006 року почала виділяти асигнування на створення нового багатофункціонального ракетного комплексу «Сапсан». Його дальність прирівняна до радіусу ураження оперативно-тактичних ракет. Формальність полягає в тому, що асигнувань насправді було виділено мінімум. Розгорілася боротьба між президентом і урядом за контроль над розподілом оборонного держзамовлення і доходами від експорту спецтехніки залишила «Сапсан» без фінансування.


ЗАМІНА НА «ІСКАНДЕР»: ДРУГА МОДЕЛЬ ЛІКВІДАЦІЇ

Друга версія того, чому в питанні ліквідації ракет 300-кілометрової дальності «немає небезпеки» для національної оборони, з’явилася навесні 2010 року. Новий Президент Віктор Янукович тоді доручив РНБО і Національному інституту стратегічних досліджень (НІСД) протягом трьох місяців розробити пропозиції щодо нової редакції Оборонної доктрини України. Ця нова редакція, по ідеї, повинна була дати відповідь на питання – чому Україна добровільно повинна знизити радіус дії своїх ракетних військ з 300 км до 75 км, у той час як у сусідніх РФ, Туреччини, Польщі та Румунії йде стрімке нарощування ударної потужності.

До теперішнього часу ні НІСД, ні РНБО проект Оборонної доктрини Януковичу уявити не встигли. Але і ліквідацію українських оперативно-тактичних ракет ніхто не переніс і не скасував. Замість цього за підсумками першого в історії Україні Всеукраїнського форуму оборонної промисловості київський Центр досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) заявив, що влада стоїть на порозі відмови від раніше розпочатої програми виробництва «Сапсані», маючи намір замінити «Скади» російськими ракетами. «Створення комплексу «Сапсан» не зрушило далі стадії проектування. Ще більший подив викликає прагнення деяких чиновників, аж до віце-прем’єра, нав’язати Президенту ідею купівлі Україною російського оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер Е» замість розробки власного. РФ така поставка технологій буде вкрай вигідна. Адже якщо Україна купить ОТРК, вона вже ніколи не створить власну ракету і виявиться на вічному технологічному гачку », – завив пресі директор ЦДАКР Валентин Бадрак.

 

Андрій Старостін
Коментарі