fbpx
Для українського ОПК та ЗСУ 2018 рік був позитивним – Згурець

Для українського ОПК та ЗСУ 2018 рік був позитивним – Згурець

ДАХК «Артем» КБ «ЛУЧ» ОПК Укроборонпром ХКБМ

Обсяг державного оборонного замовлення (ДОЗ) у 2018 склав понад 17,3 млрд грн (ще 4 млрд були виділені наприкінці року додатково, втім вони, ймовірно, будуть витрачені вже в 2019-ому). В рамках виконання ДОЗ армія отримала близько 10 тис. зразків техніки та озброєнь, в тому числі понад 2,5 тис. керованих ракет, значну кількість боєприпасів. З цього числа близько 1000 одиниць складає відремонтована техніка. Понад 20 зразків нової техніки було прийнято на озброєння та забезпечення Збройних сил України, а ще понад 10 – вийшли на етап випробувань. Такі цифри, в ефірі програми “Лінія оборони” на 5 каналі озвучив військовий експерт Сергій Згурець. На його думку такі обсяги дозволяють оцінювати 2018 рік як “достатньо позитивний”.

Ключовим фактором розвитку сектору за оцінкою фахівця є вливання державою значних коштів. Завдяки цьому в 2018 році розпочалося оновлення виробничих потужностей ключових підприємств. Так, за словами С. Згурця,

“почалося закуповування устаткування закордонного виробництва для Заводу Малишева, для “Артема” (ДАХК “Артем” – ред.), для “Луча” (ККБ “Луч” – ред.)… почалися системні заходи щодо переоснащення оборонно-промислового комплексу. Такого раніше не робилося”.

Завдяки новому обладнанню, на думку експерта, вдасться суттєво прискорити виробництво та модернізацю парку танків, адже харківські підприємства зможуть налагодити серійне виробництво новітніх двигунів 6ТДФ. Нові виробничі лінії у 2018 році дозволили київському заводу “Артем” опанувати масове виробництво артилерійських снарядів.

Раніше ми просто вичавлювали соки з оборонки, тобто “менше годувати, більше доїти”. Я думаю, що зараз ситуація дещо змінюється”,

– констатував С. Згурець.

Проблемним місцем, яке стримує розвиток ОПК, залишається виробництво корпусів для бронетехніки. В останні роки воно було зосереджено на одному з приватних підприємств у м. Лозова. Втім у 2018 році “Укроборонпром” “в авральному режимі” почав підготовку корпусного виробництва на ХКБМ, заводі ім.Малишева (Харків) та Київському бронетанковому заводі.

ДАХК «Артем» КБ «ЛУЧ» ОПК Укроборонпром ХКБМ