fbpx
ЗМІ: Росія відмовилася від ідеї розміщення військової бази у Киргизстані

ЗМІ: Росія відмовилася від ідеї розміщення військової бази у Киргизстані

Росія відмовляється від оголошеної в 2009 році ідеї розгортання в Киргизстані нових військових контингентів і об’єктів, а ті, які є, консервуються і скорочуються, пише в понеділок, 22 березня, Независимая газета.

Як повідомляє видання з посиланням на джерело у Главкоматі ВПС, на авіаційній військовій базі в Канті (північ країни) згортається майже вся соціальна інфраструктура (дитячий садок, школа, консервуються будинки офіцерського складу, магазини військторгу і т.п.), десятки сімей льотного і технічного складу готуються до скерування до Росії.

Замість них у Киргизстан прибуде новий чисто військовий контингент без дружин і дітей, який виконуватиме протягом року там завдання вахтовим методом. Командувач авіабазою полковник Володимир Носов пояснив, що дане нововведення “пов’язано з оптимізацією витрат наших зарубіжних баз”.

НГ також зазначає, що минулого року на неформальному саміті ОДКБ у Чолпон-Аті російський і киргизький лідери домовилися про розміщення на території Киргизької Республіки “додаткового російського військового контингенту у складі військового формування загальною чисельністю до батальйону і навчального центру для підготовки російських і киргизьких військовослужбовців” .

При цьому посол Киргизстану в Москві Раімкул Аттакуров наголошував, що нову російську військову базу буде розташовано ближче до кордону з Узбекистаном, стверджуючи що “все зло виходить з боку кордону”. Тоді дипломат уточнив, що йдеться про Баткенську область, де “вже створено певну базу для розвитку”. Угоду щодо цього передбачалося підписати в листопаді 2009 року.

Проте досі сторони не просунулися в даному напрямку, а генсек ОДКБ Микола Бордюжа навіть заявив, що не бачить у розгортанні бази особливої необхідності.

Водночас, пише газета, військову інфраструктуру в Баткенській області, де раніше пропонувалося розмістити російський гірськострілецький батальйон, освоюють американці. Минулого тижня Міноборони Киргизстану підтвердило інформацію, що з’явилася в ЗМІ, про те, що “Киргизстан і США опрацьовують питання про будівництво на півдні Киргизстану тренувального центру проектною вартістю 5,5 мільйона доларів США”. У ньому планується проводити підготовку підрозділів спеціального призначення всіх силових структур Киргизстану.

Співпрацю з Вашингтоном Бішкек розцінює як основний стримуючий фактор проти можливої агресії з Узбекистану, пише НГ з посиланням на Eurasia Daily Monitor – мережеве видання американського Джеймстаунського фонду.

Киргизстан це спростовує, проте, якщо взяти до уваги перманентні сутички і вбивства на киргизько-узбецькому кордоні і глобальні водні та енергетичні проблеми між Бішкеком і Ташкентом, дані спростування виглядають непереконливо. Киргизьке керівництво дійсно хоче себе убезпечити. Раніше ставка тут була на Росію, тепер, схоже, на США, резюмує видання.