fbpx
Конституційний суд дав позитивний висновок про курс України до НАТО

Конституційний суд дав позитивний висновок про курс України до НАТО

Україна-НАТО

Конституційний суд України (КСУ) надав позитивний висновок у справі за конституційним зверненням Верховної Ради щодо відповідності законопроекту №9037 про внесення змін до Конституції.

Відповідне рішення було ухвалене під час засідання Великої палати КСУ у четвер, повідомляє Укрінформ з посиланням на одного із суддів КСУ.

“Конституційний суд дав позитивний висновок у справі за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України, які передбачають встановлення стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства у ЄС і НАТО”, – повідомив співрозмовник агентства.

Раніше представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що Конституційний суд визнав конституційним проект змін до Конституції щодо закріплення в Основному законі курсу України на вступ до ЄС і НАТО.

Як повідомлялося, 27 вересня поточного року до Конституційного суду надійшло конституційне звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

3 вересня у ВР був зареєстрований президентський проект закону № 9037″Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)”.

Документ передбачає у преамбулі Конституції встановити, що Верховна Рада України, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України, приймає цю Конституцію – Основний закон України.

У статті 85 передбачено, що до повноважень Верховної Ради належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Крім того, у статті 102 встановлюється, що Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Також у статті 116 визначається, що Кабінет міністрів України забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Водночас з тексту Конституції пропонується виключити пункт 14 розділу XV “Перехідні положення”. У ньому йдеться про те, що використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою України.

Україна-НАТО