fbpx
Миколаївщина на порозі техногенної катастрофи через розкрадання ракетних шахт

Миколаївщина на порозі техногенної катастрофи через розкрадання ракетних шахт

Мешканцями Первомайського та Кривоозерського районів Миколаївської області, які борються з незаконним демонтажем ракетних шахт на території своїх районів, що загрожує отруєнням людей і зараженням місцевості компонентами токсичного ракетного пального, за останні кілька днів знову було виявлено цілу низку об’єктів, на яких здійснюються масштабні роботи з демонтажу.

Про це йдеться у заяві прес-служби Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності.

Дані об’єкти розташовані у Первомайському районі поблизу сіл Степківка та Генківка.

“Представники громадських організацій, журналісти кількох загальнонаціональних ЗМІ та місцеві мешканці побували 16 червня на цих об’єктах. Учасників рейду вразив колосальний розмах робіт, на які, як було встановлено, немає жодних дозволів та погоджень. Техніки та робітників на жодному з об’єктів виявити не вдалося, але повсюди були численні ознаки їх недавньої присутності: свіжі сліди від гусениць та протекторів шин важкої техніки, сліди взуття, маса побутового сміття тощо”, – йдеться у заяві.

Представники центру повідомили, що мешканці сусідніх сіл повідомили, що за кілька годин до прибуття представників громадськості та ЗМІ техніку й робітників було спішно відведено, тобто ті, хто здійснює демонтаж виявились попередженими. Така поведінка, на думку учасників рейду, лише зайвий раз підтвердила абсолютну незаконність проведення робіт.

“Громадяни також повідомили, що в обох районах триває збір підписів під зверненням до Президента та Генпрокурора з вимогою про їх особисте й невідкладне втручання в ситуацію з метою зупинити небезпечний демонтаж ракетних шахт, ініціювати рослідування, встановити й покарати винних у створенні загрози життю та здоров’ю людей і токсичного зараження місцевості”, – повідомляється у заяві Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності..

Такі вимоги минулого тижня вже озвучувались у ЗМІ, але не викликали жодної реакції центральних органів влади, тому було ініційовано збір підписів.

Кілька сотень громадян планують наступного тижня прибути до Києва, щоб передати звернення та підписні листи до Адміністрації Президента та Генеральної прокуратури й провести пікетування обох установ.

“Якщо й такий їхній крок буде проігнорований владою, люди обіцяють втілити головну свою погрозу – заблокувати рух на автомагістралі Київ-Одеса і не знімати блокаду до виконання головних їхніх вимог”, – говориться у заяві.

Громадяни переконані, що загроза, яка нависла над ними та їхніми дітьми, не залишає їм іншої можливості привернути увагу до своїх проблем та примусити владу діяти над їх вирішенням. Вони також вважають, що численні представники місцевих органів влади штучно консервують ситуацію і вдають, що нічого не відбувається, виключно через особисту матеріальну зацікавленість у проведенні незаконного демонтажу шахт. Адже з кожної шахти виймаються сотні тон високоякісної сталі та кольорових металів, а тисячі тон бетонних конструкцій продаються як вторинний залізобетон.

“Люди обвинувачують у допущенні такого свавілля також екс-прокурора Миколаївської області Миколу Стоянова, якому неодноразово повідомляли про те, що коїться, але він роками ігнорував усі сигнали та звернення. Громадяни вважають, що Стоянов або допустив злочинний недогляд або чинив так свідомо, оскільки також був фінансово зацікавлений у беззаконні, яке діється довкола шахт”, – повідомили представники центру.

Кілька днів тому, на тлі громадської активності з протидії небезпечному демонтажу пускових установок, прокурор Стоянов раптом покинув свою посаду і був працевлаштований заступником прокурора м.Києва. Цей факт викликав у громадян ще більше запитань і підозр, які на їх думку, мусить невідкладно перевірити Генеральна прокуратура.

“Крім того, люди обвинувачують у злочинній бездіяльності обласне управління Міністерства надзвичайних ситуацій, на яке було покладено обов’язки з рекультивації грунтів на місці шахтно-пускових установок. Як з’ясувалося, ще 27 січня 2011 р. під час колегії ГУ МНС України в Миколаївській області по підбиттю підсумків діяльності за 2010 р., виконуючий обов’язки начальника управління генерал-майор Олександр Мазілін заявив про відновлення рекультиваційних робіт, чим фактично визнав, що обласне управління МНС досі не виконало покладених на нього обов’язків, хоча основну масу об’єктів військові покинули ще десять років тому. Усі ці роки МНС фактично бездіяло, а мисливці за металом займались пограбунком шахт”, – зазначили у прес-службі центру.

Незважаючи на заяви Мазіліна про відновлення робіт з рекультивації, ніхто з громадян досі не бачив бійців МНС, які здійснювали б такі роботи, натомість, злочинний демонтаж шахт із настанням тепла набув небачених розмірів, повідомили у Всеукраїнському центрі сприяння підприємницькій діяльності.

Як раніше повідомлялося, влітку 2000 р. ця територія вже оголошувалась зоною екологічного лиха, після того як понад 500 осіб постраждали внаслідок отруєння токсичними речовинами, які, за даними слідства, могли бути компонентами ракетного пального – гептилу. Тоді в епіцентрі лиха опинилось село Болеславчик, на околиці якого мисливцями за металом був розритий військовий могильник, що існував там з 1977 р. та ніким не охоронявся.

GAZETA.UA