fbpx
Міноборони ФРН вирішило заощадити на армії

Міноборони ФРН вирішило заощадити на армії

Міністерство оборони ФРН підготувало план зі скорочення військової техніки, спрямований на урізування витрат бундесверу. Про це повідомляє видання The Local. 

Відповідно до планів відомства, велика частина скорочень торкнеться авіацію. Зокрема, негайному списанню підлягають 15 військово-транспортних літаків Transal. Також будуть скорочені обсяги закупівлі нових літаків Airbus A400M.

Корективи були внесені також в плани із закупівлі вертольотів. Так, замість 122 багатоцільових транспортних вертольотів NH90 Міноборони закупить 80. Кількість закуповуваних вертольотів вогневої підтримки Eurocopter Tiger було урізано вдвічі – з 80 до 40. Крім того, найближчим часом міністерство скоротить кількість наявних у розпорядженні ВПС винищувачів Tornado з 185 до 85. 

У флоті в майбутньому передбачається списати вісім фрегатів, 10 швидкохідних катерів і 21 вертоліт Sea King. Замість чотирьох нових фрегатів F125 німецькі ВМС замовлять три. 

У сухопутних військах значно скоротиться обсяг замовлення на танки Puma – замість 400 закупити передбачається лише 280. Як повідомляє The Local, під скорочення може потрапити і розробляємий концерном EADS безпілотник Talarion. 

За допомогою всіх цих заходів військові сподіваються заощадити близько 10 мільярдів євро. До скорочення витрат Міноборони закликає німецький уряд. На урізування витрат спрямована також масштабна реформа, розпочата керівництвом бундесверу. У рамках перетворень строкову службу в армії скоротили з дев’яти до шести місяців. Також міністр оборони Карл-Теодор цу Гуттенберг оголосив про намір скоротити чисельність збройних сил на 40 тисяч чоловік. 

У той же час, на адресу голови Міноборони надходили звинувачення в тому, що намагаючись економити кошти, його відомство піддає небезпеці життя німецьких військовослужбовців. Зокрема, в опублікованому 30 червня доповіді парламентської комісії ФРН з питань збройних сил відзначалася хронічна нестача у військах бронетехніки.