fbpx
Навіщо Україні американські фрегати?

Навіщо Україні американські фрегати?

ВМС України Севастополь США

Минулого тижня у Севастополі з дружнім візитом перебував американський фрегат «Кларкінг». Цей візит несподівано знову привернув увагу до теми, яка на тлі економічної і фінансової кризи здавалось би почала втрачати актуальність. Однак, можлива поява на фрегатах типу «Олівер Перрі» українських прапорів навряд чи може залишитись поза увагою Росії.

На Графській пристані у Севастополі близько сотні мітингувальників під прапорами проросійських організацій звично скандували «Янки, їдьте додому» в той час, як американський фрегат «Кларкінг» швартувався біля причалу морського вокзалу.

Серед типових антизахідних заяв лідерів проросійських організацій, коментарів у російських ЗМІ можна було почути й інші закиди — про те, що поява американського фрегата в Севастопольській бухті – підтвердження намірів української сторони придбати кораблі такого ж класу для українського флоту. І це, мовляв, віддалятиме Україну від Росії.

Сам факт початку переговорів щодо фрегатів типу «Олівер Перрі» не є таємницею. Ще восени минулого року повідомлялось, що Україна може отримати два таких фрегати. Це мало б закрити потреби українського військового флоту в такому класі кораблів.

Посол США в Україні Вільям Тейлор, перебуваючи в Севастополі, підтвердив – переговори тривають.

«Цей військовий корабель здійснив візит до Севастополя за погодженим заздалегідь планом. Звернення офіційних представників українського флоту щодо можливості передачі певних кораблів були. Обговорення давно триває між двома міністерствами оборони. Ніяких рішень не ухвалено, питання складне. Але візит американського корабля – можливість для українських адміралів, офіцерів оглянути корабель. І українська сторона може оцінити доцільність ідеї передачі,» – заявив пан Тейлор.

Ідею поповнення ВМС України іноземними кораблями неоднозначно сприймають два колишніх міністри оборони України.

Народний депутат Олександр Кузьмук заявляв, що утримання американських кораблів буде занадто дорогим і може складати декілька десятків мільйонів доларів на рік.

Голова парламентського комітету з питань оборони та безпеки Анатолій Гриценко радив зосередитися на розробці національного проекту – побудові корабля класу «корвет» – з більшістю бойових можливостей фрегата. Забезпечувати свій флот та ще й продавати кораблі іншим країнам.

Однак економічна криза навряд чи дасть можливість вже в 2012 році, як раніше було заявлено, завершити побудову першого з цілої серії корветів.

Міністр оборони України Юрій Єхануров, який постійно нарікає на погане фінансування Збройних Сил, тепер висловлюється з приводу виконання програми «корвет» як обережний оптиміст. Стосовно ж американських фрегатів каже, що цей варіант теж можливий. Але не в цьому році.

Американські фрегати типу «Олівер Перрі» почали масово будувати в 70-80-х роках. Тепер вони є у складі військових флотів багатьох країн.

Наприклад, два таких фрегати «Генерал Костюшко» і «Генерал Пуласкі» має сусідка України Польща.

Більшість експертів схильні вважати, що на певному етапі трансформації Збройних Сил використання таких кораблів можливе. Однак кораблі невпинно старіють. На це звертає увагу незалежний дослідник історії розвитку військового флоту севастополець Віталій Костриченко.

«Власне, це були патрульні кораблі, ескортні, для супроводження конвоїв через Атлантику. Кораблі дуже невеликі. Вони застаріли вже на стадії проектування, були відносно слабкими  кораблями. Дуже швидко почали передаватися флотам інших держав. Такі кораблі має в тому числі й Туреччина. Тому перспектива придбання корабля сорокарічної давнини вельми сумнівна. Слабкий корабель як за озброєнням, морехідністю. Хоча це – найчисленніший тип кораблів. Такі є і у Тайваню – вісім кораблів, і у Іспанії – десяток, і у Австралії – шість,» – вважає Віталій Костриченко.

У складі Військово-Морських Сил України зараз всього один фрегат «Гетьман Сагайдачний» і декілька корветів радянського проекту. Ці кораблі долучались до участі в міжнародних навчаннях, патрулювали в Середземному морі під час проведення операції НАТО «Активні зусилля».

Український флот потребує оновлення, до речі, так само як і військово-морський флот Росії. Однак Росія вже будує власні фрегати, демонструючи при цьому готовність продавати кораблі такого класу іншим країнам.

Альбій Шудря для Бі-бі-сі

ВМС України Севастополь США