fbpx
Напад Росії. Міжнародна реакція

Напад Росії. Міжнародна реакція

Азовське море Керченська криза Російська агресія Росія Світ Співпраця

Організація об’єднаних націй

Сьогодні об 18:00 за Києвов у Нью-Йорку (11:00 за місцевим часом) Рада Безпеки ООН збереться на екстрене засідання щодо ситуації довкола атаки російський кораблів українського флоту в Керченській протоці.

Про це на своїй сторінці у Twitter повідомила представниця США в ООН Ніккі Гейлі.

Про скликання цього термінового засідання раніше 25 листопада звернулася Україна з формулюванням «у зв’язку з воєнною агресією Росії в Чорному і Азовському морях», повідомляє  Голос Америки

Після того із заявою про скликання цього ж засідання виступив і представник Росії при ООН. Дмитро Полянський заявив, що причина – «небезпечний розвиток ситуації в Азовському морі і подальші події». За його словами, відкрите засідання Ради безпеки має відбутися за пунктом порядку денного «Підтримання міжнародного миру і безпеки».

США

Росія в Азовському морі явно порушила міжнародне право, а її дії, направлені проти суверенітета України, неприпустимі. З такою заявою виступив конгресмен США Брайан Фіцпатрік.

“Росія має миттєво відновити свободу пересування через Керченську протоку, щоб дозволити українським суднам використовувати українські порти”, – заявив конгресмен

Канада

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд у Twitter написала:

Переклад:

“Канада засуджує агресію Росії проти України у Керченській протоці. Ми закликаємо РФ до негайної деескалації, звільнення захоплених суден та відновлення свободи навігації”, – наголосила Фріланд.

Німеччина

Голова комітету німецького Бундестагу з питань зовнішньої політики Норберт Реттген написав у своєму Twitter:

Переклад:

«Так, на жаль. Ця ескалація є доказом того, що Росія, схоже, не зацікавлена в будь-яких результатах від переговорного процесу по Україні», – пише депутат.

Польща

В офіційній заяві МЗС Польщі засудило агресивні дії Росії в Азовському морі, наголошуючи, що вони стали можливими в результаті порушення РФ норм міжнародного права, а також принципу свободи судноплавства.

“Нинішня драматична ескалація напруги на водах Азовського моря, в результаті якої були поранені моряки і пошкоджено кораблі ВМС України, має своє витоки у послідовному порушенні Російською Федерацією основних норм міжнародного права, зокрема порушення територіальної цілісності і суверенітету України”, – йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

Європейський Союз

Заява ЄС щодо ситуації з суднами ВМС України: “Ми очікуємо, що Росія відновить свободу проходу в Керченській протоці і закликаємо всіх діяти з граничною стриманістю, щоб негайно домогтися деескалації ситуації “

Міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер засуджує діяльність Росії в районі # Азовського моря

Міністр МЗС Литви Лінас Лінкявічус написав у своєму твіттері щодо агресії Росії в Азовському морі: «Рішуче засуджую перехід Росії до фізичного блокування Керченської протоки і тарану українського судна. Це не може бути кваліфіковано інакше, ніж акт агресії і ще одне кричуще порушення міжнародного морського права. Такі дії підривають безпеку всього регіону ».

Сер Алан Дункан, Британський міністр у справах Європи та Америки написав у своєму твіттері: “Стурбовані повідомленнями про конфронтацію між російськими і українськими судами в Азовському морі і блокуванням Керченської протоки”. Також наголосив, що позиція Великобританії зрозуміла: суднам необхідно дозволити вільний прохід в українські порти

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич написав у своєму твіттері, що тривожні новини в Азовському морі, блокування морського руху Росією # KerchStrait та напад на ВМС України є явними порушенням міжнародного права і повинно бути засуджене міжнародним співтовариством, Росія повинна вжити заходів щодо пом’якшення ситуації

Азовське море Керченська криза Російська агресія Росія Світ Співпраця