fbpx
НАТО виступає за створення в Україні національного органу для захисту від кіберзагроз та розроблення стратегії кіберзахисту країни

НАТО виступає за створення в Україні національного органу для захисту від кіберзагроз та розроблення стратегії кіберзахисту країни

Керівник Координаційного центру кіберзахисту НАТО Сулейман Аніл виступає за створення в Україні національного органу для захисту від кіберзагроз та розроблення стратегії кіберзахисту країни. Про це він заявив у ході консультацій експертів “Україна-НАТО” з питань кібернетичного захисту, які пройшли в Україні 11-12 лютого ц.р., повідомляє прес-центр Служби безпеки України (СБУ).

 

“Нині в Україні необхідно створити національний орган для захисту від кіберзагроз та розробити стратегію кіберзахисту країни. Комплексний підхід до вирішення цього питання можливий лише у співпраці з місцевими Інтернет-провайдерами”, – сказав С.Аніл.

Українські експерти вважають, що до переліку першочергових кроків слід додати зміну законодавчої бази, оскільки нинішній закон про оперативно-розшукову діяльність унеможливлює оперативне реагування на прояви кіберзлочинності та ефективне формування доказової бази.

Крім того, гальмує роботу відсутність міжвідомчої структури, яка координуватиме діяльність державних органів та спецслужб (Держспецзв’язку, СБУ, МВС) у сфері протидії кіберзлочинності та кібертероризму.

Нині функції захисту інформації з обмеженим доступом покладено на різні структури. Держспецзв’язку реалізує державну політику у сфері захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах, СБУ – у сфері охорони інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави в усіх інших сферах.