fbpx
ОТРК “Сапсан”: замовлення на розробку від Міноборони України немає

ОТРК “Сапсан”: замовлення на розробку від Міноборони України немає

Закупівлі КБ «Південне» Міністерство оборони (МОУ) ОПК ОТРК «Сапсан»/«Грім-2» Ракетобудування

Нараз Міністерство оборони України не фінансує розробку вітчизняного ракетного комплексу «Сапсан», або, як називають, експортний варіант «Грім-2», роботи по якому велись КБ «Південне».

Про це повідомляє Український мілітарний портал

Таку інформацію оприлюднили журналісти спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» в матеріалі «Кінець ядерної угоди між США і Росією: що це означатиме для України?».

Вони здійснили запит на Державне космічне агентство України, яке курує роботу КБ «Південне», щодо розробки ракетного комплексу «Сапсан» про стадію розробки української ракетної зброї.

У відповідь було отримано:

“Станом на сьогоднішній день підприємства ракетно-космічної галузі не мають замовлень від Міністерства Оборони України на створення ракетної зброї” – йдеться у відповіді

Міністерство оборони України відмовиться від програми розробки оперативно-тактичного багатофункціонального ракетного комплексу “Сапсан” у середині 2013-го року за часів міністра оборони України Павла Лебедєва.

Розробка багатофункціонального ракетного комплексу “Сапсан” тривала з 2010 року після затвердження державної комплексної програми його розробки та за декілька років на її фінансування було витрачено понад 200 млн гривень. На початку всіх робіт орієнтовна дата завершення розробки називалась 2015 рік.

Згодом розробка вітчизняного оперативно-тактичного ракетного комплексу була відновлена в інтересах іноземного замовника під назвою “Грім-2”.

Як відомо перші пуски оперативно-тактичного комплексу “Грім-2” розробки КБ “Південне”, відбудуться у вересні-жовтні 2019-го року.

Випробування комплексу та прийняття його на озброєння іноземним замовником очікуються у 2022 році.

Оперативно-тактичний ракетний комплекс «Грім-2» (експортна назва для ОТРК «Сапсан») розробляється для ураження одиночних і групових стаціонарних цілей на дальностях від 50 до 280 км. Бойова частина ракети проектується масою у 480 кг. Вона може бути виконана за моноблочною або касетною схемою. Моноблочна схема використовує уламково-фугасну або проникаючу уламково-фугасну ампулу.

Закупівлі КБ «Південне» Міністерство оборони (МОУ) ОПК ОТРК «Сапсан»/«Грім-2» Ракетобудування