fbpx
Польща продовжує уніфікацію та модернізацію зенітно-ракетної складової ППО

Польща продовжує уніфікацію та модернізацію зенітно-ракетної складової ППО

Балтія Європа ЗРК Poprad Польща С-125 Світ Сусіди

Міністерство оборони Польщі має намір продовжити модернізацію зенітних ракетних комплексів С-125 “Нева” до стандарту Newa SC. На сьогодні, на озброєнні ВПС Польщі знаходить 21 модернізований комплекс, нова програма передбачає модернізацію ще шести дивізіонів (з наявних 13 дивізіонів 3-ї Варшавської бригади ППО). Модернізовані комплекси зможуть простояти на озброєнні країни ще 10-12 років.

Модернізація С-125 включена в список стратегічно важливих покупок міністерства оборони Польщі. Це пояснюється тим, що після розформування 16 грудня 2011 року 78-го полку ППО, озброєного комплексами С-200, та зняття з бойового чергування комплексів «Круг», Newa SC стає єдиним комплексом ППО Польщі з радіусом дії більше 10 км. До можливого прийняття на озброєння американських ЗРК «Патріот» саме на модернізовані С-125 покладається задача ППО країни.

У цілому на програму модернізації ЗРК планується витратити щонайменше 300 мільйонів злотих (94,8 мільйона доларів). Яка саме компанія одержить контракт, поки невідомо. За непідтвердженим даними, угоду на модернізацію С-125 буде підписано з польським підприємством Wojskowe Zaklady Elektroniczne, яка вже виконувала роботи по модернізації С-125 на початку 2000-х років.

Наприкінці лютого 2012 року, міністерство оборони Польщі вже проводило переговори з WZE щодо модернізації С-125, однак вони були перервані, оскільки закінчилася державна акредитація підприємства, яка дозволяла проводити роботи в інтересах військових. Як відзначає Defense News, після поновлення акредитації продовжаться й переговори; це може відбутися найближчим часом.

Зазначимо, що С-125 є одним з найбільш розповсюджених у світі ЗРК середньої дальності. Його перші версії почали поступати на озброєння протягом 1961-1964 рр., в подальшому комплекс неодноразово проходив модернізації, які значно підвищили його можливості. В Україні та Росії даний комплекс знятий з озброєння та замінений комплексами С-300, однак його сучасні версії продовжують складати основу ППО багатьох країн, в т.ч. країн колишнього Варшавського блоку.

Як повідомляють експерти Українського мілітарного порталу, в польській версії С-125 «Newa SC»  (“SC” походить від слів: самохідний і цифровий – samobieżny i cyfrowy) використовуються ракети 5W27U і D, максимальна дальність стрільби становить 25 км, максимальна висота цілі яка може бути вражена – 18 км. В ЗРК повністю замінена аналогова елементна база на цифрову, на основі сучасних мікропроцесорів.

Ракетні пускові установки монтуються на шасі танка Т-55, а РЛС на 4-х вісне колісне шасі “МАЗ” (від ракетного комплексу “Скад”, знятого з озброєння в Польщі), що значно збільшило мобільність комплексу .

Крім модернізації комплексів С-125 міністерство оборони Польщі має намір закупити самохідні зенітні ракетні комплекси Poprad малого радіусу дії, оснащені ракетами Grom.

Poprad – самохідний зенітний ракетний комплекс з пусковими установками ракет GROM, які є еволюцією радянських Стріла-2. Комплекс призначений для ураження високошвидкісних та маневрених повітряних цілей на малих і середніх висотах. Завдяки роботі в пасивному режимі і відносно невеликим розмірам, ЗРК складно виявити засобами авіаційної та радіоелектронної розвідки.

Один з перших варіантів ЗРК Poprad

У комплект входять:

  • шасі типу пікап;
  • чотири ракетні пускові установки GROM;
  • комп’ютер управління вогнем;
  • навігаційна система;
  • системи зв’язку та передачі цифрових даних;
  • генератор;
  • пристрій визначення “свій-чужий.”

Наведення здійснюється шляхом відслідковування інфрачервоного випромінювання цілі разом з використанням лазерного далекоміру.

ЗРК може використовуватися як вдень, так і вночі, не пред’являє спеціальних вимог до засобів транспортування, має робочій діапазон температур від -35 ° C до +50 ° C.

Комплекс інтегрований в автоматизовану систему наведення та ППО за допомогою системи Rega-4, але також може працювати в автономному режимі.

В цілому, слід зазначити, що на сьогодні, не дивлячись на вдалу модернізацію С-125 та розробку власних комплексів малої дальності, зенітно-ракетна складова ППО Польщі не є збалансованою по критерію перекриття дальностей ураження цілей. Не здатні забезпечити ППО на великих відстанях і сили ВПС, які хоча й включають номінально у свій бойовий склад 84 винищувачі МіГ29 та F16, де-факто, не мають зазначеної кількості боєздатних машин: з парку МіГ29 тільки 15 винищувачів є боєздатними, а з 48 F-16 12 є навчально-бойовими машинами. Однак, частково, ця проблема вирішується комплексами “Patriot”, які обслуговуються військовими США.

Валерій МАСЛЮК

Балтія Європа ЗРК Poprad Польща С-125 Світ Сусіди