fbpx
Президент хоче парламентського звіту уряду звіту за стан справ в армії

Президент хоче парламентського звіту уряду звіту за стан справ в армії

Верховна Рада ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Президент

З огляду на наявність кризових явищ в оборонній сфері Президент України Віктор Ющенко звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Литвина з пропозицією на найближчому засіданні парламенту заслухати звіт Прем’єр-міністра України щодо стану фінансового забезпечення Збройних Сил у 2009 році та формування видатків на оборону на наступний рік. Про це УКРІНФОРМу повідомили у президентській прес-службі.

Глава держави занепокоєний ситуацією, що склалася на сьогодні у Збройних Силах України щодо спроможності гарантовано виконувати завдання з оборони держави, яка на сьогодні є критичною. 

Президент України також звернувся до керівників депутатських фракцій і груп у Верховній Раді з проханням підтримати його пропозицію про розгляд у парламенті проблемних питань фінансового забезпечення Збройних Сил України.

Як зазначається у документі, ситуація, що склалася на сьогодні у Збройних Силах України щодо спроможності гарантовано виконувати завдання з оборони держави, є критичною. “Мене надзвичайно турбує подальше зниження рівня боєздатності української армії, – наголошує Президент. – Протягом останніх років має місце постійне бюджетне недофінансування потреб Міністерства оборони України, яке ставить під сумнів можливість України зберегти свій суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність власними силами. На порядку денному стоїть питання навіть не розвитку української армії, а її існування як атрибуту державності”.

За словами Глави держави, на межі можливостей підтримується мінімальний рівень готовності бойових частин, надзвичайно критичним є стан із справністю основних видів озброєння та військової техніки. Катастрофічно низьким є також рівень забезпечення запасами матеріальних засобів (продовольством, пальним, речовим майном тощо). Практично згорнуто бойову підготовку військ (сил), а виділеного фінансового ресурсу не вистачає навіть для розрахунків за харчування військовослужбовців, забезпечення їх належними видами грошового забезпечення та речового майна.

За загальним фондом цьогорічного бюджету Міністерства оборони України із передбачених 7428,5 млн грн виділено 6640,3 млн грн, або 89,4%, за спеціальним фондом із передбачених 4221,6 млн грн – 452,3 млн грн, або 10,7%, за Стабілізаційним фондом із передбачених 1221,1 млн грн – 229,4 млн грн, або 18,8%, ідеться у документі.

Крім того, до кінця поточного року не вистачає 64,8 млн грн на харчування військовослужбовців, 60,5 млн грн – на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, 51,9 млн грн – на забезпечення особового складу належним речовим майном та лазне-пральними послугами, 43,6 млн грн – на ротацію міжнародних миротворчих контингентів, 285,9 млн грн – на грошове забезпечення.

Ураховуючи економічне становище країни та завдання, які стоять перед Збройними Силами, рішенням Ради національної безпеки і оборони, введеним у дію Указом Президента України від 30 жовтня 2009 року, визначено мінімально-необхідну потребу видатків Міністерству оборони на 2010 рік на суму 19853,4 млн гривень. Тож неприпустимим, наголошує Глава держави, є збереження негативних тенденцій фінансування потреб оборони у проекті Державного бюджету на 2010 рік, в якому передбачаються видатки Міністерству оборони лише на суму 13035,7 млн грн, що становить 1,1% ВВП, із них: 8279,0 млн грн – за загальним фондом (0,7% від ВВП); 4756,7 млн грн – за спеціальним фондом.

Такий обсяг видатків становить лише 65,7 відсотка від мінімальної потреби. Більш того, фінансування найважливіших напрямів діяльності Міністерства оборони України (закупівля та ремонт озброєння та військової техніки) за загальним фондом не передбачено, наголошує Президент.

Такі жорсткі фінансові обмеження, застерігає він, призведуть до припинення бойової та оперативної підготовки військ (сил); невиконання міжнародних зобов’язань України з підтримки миру в міжнародних миротворчих місіях; неможливості розробки, закупівлі і ремонту озброєння та військової техніки.

На переконання Глави держави, головною причиною такого становища є, зокрема, постійне невиконання указів Президента України і рішень Ради національної безпеки і оборони України з питань підвищення обороноздатності держави.

“З огляду на наявність кризових явищ в оборонній сфері прошу Вас на найближчому засіданні Верховної Ради України заслухати звіт Прем’єр-міністра України щодо стану фінансового забезпечення Збройних Сил України у 2009 році та формування видатків на оборону на наступний рік”, – звертається Президент до Голови ВР.

Верховна Рада ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Президент