fbpx
Підписано протокол про приєднання Північної Македонії до НАТО

Підписано протокол про приєднання Північної Македонії до НАТО

Балкани НАТО Північна Македонія Світ

Північноатлантична рада на рівні послів 29 країн НАТО та Республіка Північна Македонія в Брюсселі підписали протокол щодо приєднання цієї країни до Альянсу.

Про це повідомляє Укрінформ

Генеральний секретар зауважив, що для того, щоб це відбулося, підписаний сьогодні протокол має бути ратифікований парламентами всіх країн Альянсу. Це може бути тривалий процес, який, наприклад, у випадку із набуттям членства в НАТО Чорногорії забрав майже рік.

Як зауважив під час відкриття засідання Північноатлантичної ради генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Македонія має давні відносини з Альянсом, брала участь у спільних навчаннях та операціях, зокрема в Афганістані.

«Ми очікуємо, що Північна Македонія у цей час продовжуватиме рухатися шляхом демократичних реформ та робитиме внесок у нашу спільну безпеку. Відтепер представники цієї країни зможуть брати участь у засіданнях Північноатлантичної ради на правах запрошених осіб», – зауважив Столтенберг.

За його словами, членство цієї країни в НАТО, яка стане 30-м членом Альянсу, зміцнить безпеку в усьому регіоні Балкан.

Як повідомлялося, вступ Македонії до НАТО став можливим після того, як країна владнала понад чвертьстолітні суперечності щодо назви з членом Альянсу Грецією. Афіни вважають, що назва «Македонія» може спричинити територіальні претензії щодо однойменного грецького регіону, що межує з колишньою югославською республікою, тому греки наполягали на зміні назви країни-сусіда.

Балкани НАТО Північна Македонія Світ