fbpx
Розпочалася українсько-данська операція «Північний сокіл — 2019»

Розпочалася українсько-данська операція «Північний сокіл — 2019»

«Північний сокіл» Авіація Данія Ил-76 ПС ЗСУ Світ Співпраця Україна

Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Королівства Данія у сфері авіаційно-транспортних перевезень та технічної угоди, розпочалася спільна українсько-данська військово-транспортна операція «Північний сокіл — 2019» з перевезення пального.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України

З військового майданчика аеропорту Бориспіль до авіаційної бази «Ольборг» Королівських ВПС Данії на літаку Іл-76МД відбула група українських авіаторів на чолі зі старшим інспектором-льотчиком управління авіації Командування Повітряних Сил ЗС України полковником Сергієм Артеменком.

Українські військові планують перевезти понад 600 тисяч літрів пального та інший вантаж з авіабази ВПС США «Туле» на данську полярну станцію «Норд» на острові Гренландія.

Як розповів полковник Сергій Артеменко, цього року 5 представників наземної служби та 4 військовослужбовці льотного складу вперше залучатимуться до виконання завдання у Гренландії. Тож Повітряні Сили поповняться особовим складом, який набуде досвід роботи в екстремальних умовах Крайньої Півночі

— Така операція є серйозним випробуванням і для екіпажу, і для наземної обслуги, і для авіаційної техніки, — говорить офіцер. — Увесь час доводиться працювати в умовах низьких температур, зараз вона може опускатися до позначки мінус 50 градусів за Цельсієм. Труднощів додає й сильний поривчастий вітер, обмежена злітно-посадкова смуга на станції «Норд» завдовжки 1800 м та відсутність жодних видимих орієнтирів. Тож навіть найменша помилка може призвести до непередбачуваних наслідків.

Варто зазначити, що український військово-транспортний літак Іл-76МД за своїми льотно-технічними характеристиками дозволяє здійснювати завантаження та розвантаження великогабаритних вантажів за допомогою кранового обладнання літака та здійснювати зліт та посадку на укорочені смуги, мінімально обладнані навігаційними засобами.

Для порівняння: транспортні літаки С-130 «Геркулес» та С-17 «Глобмастер», що можуть здійснювати польоти на Станцію «Норд», мають певні обмеження. Так, «Геркулес» має значно менші можливості щодо транспортування габаритних вантажів, а «Глобмастер» не має кранового обладнання, що унеможливлює перевезення великогабаритних цистерн визначених завданнями технічної угоди.

«Північний сокіл» Авіація Данія Ил-76 ПС ЗСУ Світ Співпраця Україна