fbpx
Російські моряки затримали українських судових виконавців

Російські моряки затримали українських судових виконавців

Крим Росія Севастополь Україна Чорноморський флот

Посвідчення українських правоохоронців аж нітрохи не лякають російських військових з Чорноморського Флоту в Севастополі. Днями, коли судові виконавці державної виконавчої служби міста прийшли до однієї з російських частин, маючи при собі рішення  Господарського суду Севастополя про повернення у власність України створного знака (берегової позначки, яка позначає фарватер судна – авт.), їх просто затримали російські морські піхотинці, передає “Українська Правда”.

За повідомленням прес-служби ЧФ РФ, на служителів української Феміди “склали протокол і підготували заяву на ім’я начальника УВС України по Севастополю, якому і передали затриманих”. З незрозумілих причин, і в Міністерстві закордонних справ України, і у головному управлінні юстиції міста Севастополя, де працюють затримані, відмовляються коментувати інцидент.

На фоні мовчанки української влади, ЧФ РФ висловило обурення “безпрецедентним фактом грубого порушення базових угод по Чорноморському флоту.  Судові виконавці свідомо пішли на порушення міжнародних договорів та українського законодавства, проникаючи незаконним чином на об’єкт, що охороняється, піддали небезпеці не тільки самих себе, а й понятих, яких залучили для проведення виконавчих дій.

” Начальник юридичної служби ЧФ РФ Іван Зоровка заявив, що “на території військових формувань діє законодавство РФ, вжиті ними виконавчі дії суперечать базовим угодам щодо Чорноморського флоту і не можуть бути здійснені, тому що дане питання має вирішуватися на міжурядовому рівні.”

Директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий у коментарі агенству УНІАН зазначив, що ситуація з об’єктами морської навігації у Севастополі насправді не врегульована документами, на базі яких Чорноморський флот РФ перебуває на території України. На думку експерта, подібні конфлікти потрібно вирішувати не за допомогою судових виконавців, а шляхом відновлення діалогу на рівні профільного підкомітету Комітету економічного співробітництва між Україною та Росією. За його словами, подібні загострення трапляються вже не вперше, і зволікання з урегулюванням цих питань на міждержавному рівні справді можуть нести певну загрозу.

Крим Росія Севастополь Україна Чорноморський флот