fbpx
Росія провокує НАТО під час навчання в Арктиці

Росія провокує НАТО під час навчання в Арктиці

Арктика Велика Британія НАТО Нідерланди Норвегія Росія Світ

Британське видання The Telegraph інформує про намагання російських винищувачів та кораблів влаштувати провокації на військових навчаннях Нідерландів і Великої Британії за Полярним колом.

Про це заявив під час брифінгу в Роттердамі керівник операцій Корпусу морської піхоти Нідерландів генерал Джеф Мак Мутрі.

Крім того, російські бойові літаки все ближче підлітають, “можна сказати, у провокативній манері”, до британських та нідерландських кораблів “лише для того, щоб продемонструвати свою присутність”.

“Керівник операцій Нідерландського корпусу морської піхоти генерал Джеф Мак Мутрі описав напруження, які спостерігаються біля Норвегії, як частину “холодної війни 3.0″, в ході якої Росія опирається на комбінацію демонстрації військової сили та застосування технологій, щоб підірвати західні уряди”, – йдеться у повідомленні.

За словами нідерландського генерала, кожного разу, коли проходять спільні навчання, “зростає інтерес російських військово-морських кораблів”.

“Наприклад, коли ми проводимо маневри в рамках нашої програми протиракетної оборони, то спостерігаємо більше російських кораблів, ніж звичайно. І вони наближаються до нас ближче, ніж у минулі десятиліття, вони чітко хочуть, щоб їх присутність була видимою”, – заявив він.

Як зазначає видання, Полярне коло зараз становить все більший стратегічний інтерес для Великої Британії та Нідерландів, оскільки танення льодовиків відкрило нові судноплавні маршрути, які вже використовуються Росією та Китаєм. Наразі близько 400 британських морських піхотинців беруть участь у тренуванні з нідерландським Корпусом морської піхоти в Норвегії.

Декілька тижнів тому, міністр оборони Великої Британії Гевін Вільямсон також оголосив нову “оборонну стратегію в Арктиці”, згідно з якою в наступному році до Норвегії буде відправлено 800 морпіхів, а на півночі країни також буде побудовано військову базу.

“Ми спостерігаємо активність російських підводних човнів на рівні, який дуже близький до того, що було під час холодної війни. І це правильно, що ми починаємо реагувати”, – заявив раніше британський міністр Вільямсон під час виступу на цьогорічній конференції Консервативної партії.

Арктика Велика Британія НАТО Нідерланди Норвегія Росія Світ