fbpx
Спецназ СБУ здійснив вихід через торпедні апарати ПЧ Запоріжжя і знешкодив терористів

Спецназ СБУ здійснив вихід через торпедні апарати ПЧ Запоріжжя і знешкодив терористів

На внутрішньому рейді Севастополя відбулося спільне навчання підрозділів Військово-Морських Сил та управління Служби безпеки України у місті Севастополі. За словами керівника навчання — начальника Центру пошукових та аварійно-рятувальних робіт (ЦПАРР) ВМС ЗС України капітана 2 рангу Віктора Двухшорстнова, головною метою навчання було рятування особового складу з аварійного підводного човна та відпрацювання дій групами захоплення управління СБУ в місті Севастополі.

Від національного флоту в навчанні взяли участь військовослужбовці ЦПАРР ВМС ЗС України (водолазна група, екіпажі санітарного катера “Сокаль” та рейдового водолазного катера “Токмак”), екіпаж великого підводного човна “Запоріжжя”, а від управління СБУ у м. Севастополі — дві групи захоплення. За практичними діями моряків та військовослужбовців СБУ спостерігали командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Юрій Іл’їн, начальник Центру морських операцій капітан 1 рангу Андрій Тарасов та начальник управління Служби безпеки України у місті Севастополі полковник Володимир Воропай.

За легендою навчання, терористичне угруповання захопило в облогу санітарний катер “Сокаль”. У ході першого етапу маневрів особовий склад груп захоплення СБУ прибув на борт великого підводного човна “Запоріжжя”. Після короткої наради було прийнято рішення щодо виходу з човна через носові торпедні апарати першого відсіку. Із традиційним “спецназівським” професіоналізмом військовики в легкому водолазному спорядженні покинули човен та за допомогою водолаза-страхувальника ЦПАРР непомітно наблизились до санітарного катера “Сокаль”, на борту якого й знешкодили терористів. Слід відмітити, що на рейдовому водолазному катері “Токмак” було розгорнуто декомпресійну камеру, де спецназівцям в разі екстреної ситуації надали б допомогу, якби вони отримали баротравму легень під час виходу через носові торпедні апарати.
Варто підкреслити, що в історії національних ВМС такий формат у розгортанні та відпрацюванні подібного навчання відбувався вперше. Своєрідною родзинкою став вихід через торпедні апарати підрозділу СБУ. До цього часу такі елементи проводилися тільки з військовими моряками. Також в межах першого етапу навчання було відпрацьовано тактику здійснення спеціальних антитерористичних заходів та вдосконалено координацію взаємодії та формування у задіяного особового складу відповідних морально-бойових і психологічних якостей.
У рамках другого етапу навчання командиром великого підводного човна “Запоріжжя” капітаном 2 рангу Робертом Шагєєвим було прийнято рішення про залишення човна десятьма членами екіпажу в рятувальних комбінезонах. Під час цього епізоду рятувальниками ЦПАРР, що примчались на надувному моторному човні, було відбуксировано “запоріжців” на борт санітарного катера “Сокаль”, де їм готова була надати першу невідкладну допомогу медична група Військово-медичного клінічного центру Кримського регіону.
— Цілі навчання охоплювали широкий спектр питань і характеризувалися складністю заходів, що відпрацьовувалися, — зауважив тимчасовий виконувач обов’язків заступника начальника ЦПАРР — водолазного спеціаліста капітан 2 рангу Олександр Микитюк. — Керівництво навчань досліджувало, як відпрацьовували спільні дії військовослужбовці ЦПАРР та великого підводного човна “Запоріжжя” в ході рятування особового складу з аварійного підводного човна та як проходила спільна взаємодія сил ЦПАРР із силами та засобами регіональної координаційної групи антитерористичного центру щодо протидії терористичних проявів на морі.
Крім того, як додав головний водолазний спеціаліст ЦПАРР капітан 3 рангу Олексій Нестеров, метою спільних навчань також було вдосконалення організації взаємодії, досягнення взаємосумісності в застосуванні підрозділів ВМС ЗС України та СБУ, їхнього озброєння і військової техніки під час виконання заходів антитерористичної спрямованості.

Віталій Панчишин “Флот України”

 

Матеріали по темі:

Рятувальники ВМС взяли участь у знищенні двохтонної торпеди часів Другої світової (ВІДЕО)

Другий етап ходових випробувань ПЧ “ЗАПОРІЖЖЯ”

“Запоріжжя” успішно пройшов випробування зануреннями!!! (ФОТО) ОНОВЛЕНО (ВІДЕО)

Підводний човен “Запоріжжя” вийшов в море для проведення ЗАНУРЕННЯ і ходових випробувань у підводному положенні!