fbpx
США відправляють корабель до Чорного моря

США відправляють корабель до Чорного моря

ВМФ США Керченська криза НАТО Співпраця Флот Чорне море

США мають намір відправити військовий корабель до Чорного моря в зв’язку зі зростанням напруженості після захоплення Росією українських військових моряків у нейтральних водах Чорного моря 25 листопада 2018 року.

Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на власні джерела у Пентагоні

За даними джерел, Пентагон звернувся до Державного департаменту США з питання отримання у Туреччини дозволу на прохід у Чорне море в рамках конвенції Монтре.

Відповідно до конвенції Монтре від 1936 року, країни, що не мають виходу до Чорного моря мають завчасно – за 15 діб отримати у Туреччини дозвіл на прохід військових кораблів через протоки Босфор та Дарданели.

Раніше речник з економічних питань фракції Християнсько-демократичного (ХДС) та Християнсько-соціального союзу (ХСС) у німецькому парламенті Йоахім Пфайффер (Joachim Pfeiffer) сказав, що після інциденту в Керченській протоці Північноатлантичний альянс (НАТО) має відправити в район протоки свої кораблі.

Нагадаємо, що 25 листопада три військових корабля ВМС ЗС України були захопленні російськими військовими у нейтральних водах Чорного моря під час здійснення планового переходу з порту базування в місті Одеса до порту базування в місті Маріуполь. Цим Росія порушила міжнародне морське право та угоду про спільне користування Азовським морем між країнами, яку було підписано у 2003 році.

ВМФ США Керченська криза НАТО Співпраця Флот Чорне море