fbpx
Сі бриз. Активна фаза антипіратської операції на морі. (ФОТО)

Сі бриз. Активна фаза антипіратської операції на морі. (ФОТО)

Сьогодні, 20 липня, у рамках українсько-американських навчань «Сі бриз – 2010» на висоті три тисячі шістьсот метрів з літака С-160 військово-повітряних сил Німеччини було десантовано рятувальну парашутно-десантну групу Сакської морської авіаційної бригади ВМС Збройних Сил України.

 

Як повідомив заступник начальника управління морської авіації командування ВМС полковник Орлов, це був один з епізодів навчань, під час якого українські рятувальники виконували роль екіпажу пошкодженого літака, які з парашутом залишили його на висоті майже трьох з половиною кілометрів над рівнем моря.

Для евакуації рятувальної парашутно-десантної групи з одеського військового аеродрому «Шкільний» злетів вертоліт Мі-14 Сакської морської авіаційної бригади ВМС ЗС України, який прийняв їх на борт та доставив до військового аеродрому у Криму.

 

* * *

Сьогодні, 20 липня, у рамках активної фази українсько-американських навчань “Сі бриз – 2010” розпочалася морська антипіратська операція.

У ній беруть участь 17 кораблів та катерів, у тому числі американський фрегат “Тейлор” і турецький “Явуз”, 5 катерів Державної прикордонної служби України, кораблі, катери, літаки і вертольоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України. 

Цими силами встановлено контроль за судноплавством у районі, де за легендою операції діють пірати, з метою не допустити туди постачання зброї, боєприпасів та прибуття підкріплення. Також кораблі й катери багатонаціональних сил безпосередньо блокують узбережжя, на якому розташовано піратську базу.

Спільно з літаком Ан-26 Сакської морської авіаційної бригади ВМС Збройних Сил України кораблі й катери ведуть пошук та перехоплення суден-порушників, готуються до висадки морського десанту для знищення піратської бази на березі.

Слід зазначити, що роль судна-порушника виконує корабель управління “Славутич” Військово-Морських Сил ЗС України, який діє за увідними зі штабу навчань та намагається уникнути переслідування кораблями та катерами багатонаціональних сил.

Великий десантний корабель “Костянтин Ольшанський” та середній десантний корабель “Кіровоград” прийняли на борт підрозділи української морської піхоти, які здійснили марш з польового табору на полігоні “Широкий лан” у Миколаївській області до порту Південний, що під Одесою. Там їх катерами “Сміла” та “Нова Каховка” доставили на борт десантних кораблів.

Наступної ночі морський тральщик “Черкаси” та рейдовий тральщик “Генічеськ” проведуть десантні кораблі до місця проведення висадки морського десанту.

Варто нагадати, що відповідно до плану українсько-американських навчань “Сі бриз – 2010” зранку 21 липня розпочнеться бойова операція зі знищення піратської бази на узбережжі.