fbpx
Трамп хотів би бачити Бразилію ключовим союзником поза НАТО

Трамп хотів би бачити Бразилію ключовим союзником поза НАТО

Бразилія США

Бачити Бразилію ключовим союзником США поза НАТО або “союзником НАТО” хотів би американський президент Дональд Трамп. Про це він заявив під час із лідером Бразилії Жаір Болсонару, передає Reuters, у Вашингтоні.

«Я маю намір призначити Бразилію великим союзником, що не входить до НАТО, або … може бути, союзником НАТО»,

– сказав Дональд Трамп.

Лідери країн висловили намір продовжувати тиск на режим Мадуро, однак відмовилися коментувати плани щодо військового вторгнення до Венесуели. Втім, Аль-Джазіра передає, що Трамп відмітив:

“Всі варіанти можливі”

Жаір Болсонару раніше допускав можливість розміщення на території Бразилії американської військової бази. Статус “ключового союзника поза НАТО” (Major Non-NATO Ally ) дає країні більший доступ до закупівель військової техніки США. Такий статус нині мають Австралія, Нова Зеландія, Іорданія, Мароко, Єгипет, Туніс, Бахрейн, Кувейт, Ізраїль, Афганістан, Пакистан, Японія, Республіка Корея, Філіпіни, Тайвань та Аргентина. Україна претендувала на цей статус, однак не отримала.

Збройні сили Бразилії є найбільшими в Латинській Америці та налічують понад 300 тис. особового складу. Особливо потужними є Військово-морські сили Бразилії, які мають на озброєнні числені підводні човни, десатні кораблі, фрегати та корвети, а також один вертольотоносець.

 

Бразилія США