fbpx
Тривають випробування переносного ракетного комплексу “Стугна П”

Тривають випробування переносного ракетного комплексу “Стугна П”

В 1-й окремій танковій бригаді, що дислокується у селищі Гончарівському на Чернігівщині, тривають випробування переносного ракетного комплексу “Стугна П”.

Як повідомив голова комісії з проведення державних випробувань ракети “Стугна П” газеті  “Народна Армія”, начальник відділу служби полігонів, полігонного обладнання та тренувальних засобів Управління бойової підготовки,командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Сергій Михеєвський, до них безпосередньо залучається особовий склад експерементальних розрахунків, що сформовані з військовослужбовців бриргади. Мета – ефективне застосування нової зброї в бойових умовах.
Для підбору військовослужбовців в експериментальні розрахунки використовується декілька різних методик, які розроблені вітчизняними науковцями – зазначив голова комісії. – Остаточний відбір проводився на основі методик и програмного забезпечення лабораторії методів раціонального прогнозування Українсько-Російського інституту (філії) Московського державного відкритого університету, що у Чернігові. При обробці результатів тісно співпрацюємо з базовим центром критичних технологій “Мікротек” у Києві, – далі повідомив він.
Однією з головних задач, що стоять наразі перед військовими фахівцями в Гончарівському, є вирішення питання проведення безпечних випробувань, уникнення травматизму та збереження життя військовослужбовців. Під час відбору використовується метод індивідуального підходу. Тестування розпочинаються тільки за наявності особистої згоди військовослужбовця. Наступним чинником є його психологічна готовність брати участь в експерименті. Кожен кандидат складає іспити на фізичну витривалість, професійну підготовку, проходить психологічне тестування, медичний огляд.
Для навчання розрахунків основам застосування “Стугни” та вивчення її матеріальної частини використовують комп’ютерну програму. Вона розроблена науково-виробничим підприємством “Метекол” (м. Ніжин), що спеціалізується на виробництві автоматизованих тренажерних комп’ютерних комплексів. Так під час теоретичної підготовки застосовується апаратно-програмно-методичний комплекс цієї фірми. Використовуючи програму, кожен військовослужбовець може самостійно вивчати нове озброєння, закріпляти та перевіряти свої знання за допомогою комп’ютерних тестів.
Перші результати випробувань уже дали позитивні результати, зазначив полковник Сергій Михеєвський. – Сьогодні можна стверджувати, що обрана методика інтерактивного навчання є досить дієвою. До того ж вона потребує значно менше коштів під час застосування у порівнянні з іншими.
На етапі перевірки знань теорії застосування та знання матеріально-технічної частини “Стугни” використовувалися 120 варіантів модульних блок-тестів. Кожен військовослужбовець, що бере участь у випробуваннях, під час заліку відповідав на 40 різнопланових питань. За словами Сергія Михеєвського, результати показали, що система підготовки виправдовує себе, оскільки майже всі військовослужбовці показали добрі знання.
Довідково: Протитанкова керована ракета “Стугна” стала надходити до армійських підрозділів з 2006 року. Вперше застосували її артилеристи під час навчань “Артерія” у вересні 2007 року. ПТРК може бути встановлений на будь-якій бронетехніці. Унікальність “Стугни” полягає в тому, що вона вистрілюється з пускової установки. Постріл ракети призначений для ураження рухомих і нерухомих броньованих цілей, в тому числі і тих, що мають динамічний захист. Калібр “Стугни П” – 130 міліметрів. На дальність стрільби від 100 метрів до 5 кілометрів вона наводиться лазерним променем і своїм кумулятивним зарядом може пропалити броню завтовшки 800 міліметрів. На основі такої ракети і створений переносний комплекс ПТРК для сухопутних підрозділів.