fbpx
Туркменія вирішила створити ВМС

Туркменія вирішила створити ВМС

Президент Туркменії Гурбангули Бердимухаммедов затвердив програму створення національних Військово-морських сил.

Це рішення прийняте на розширеному засіданню Державної ради безпеки Туркменії, де були представлені й розглянуті “Програма розвитку Військово-морських сил Збройних Сил Туркменії на період до 2015 року”, а також низка планів заходів для Міністерства оборони й Державної прикордонної служби по виконанню нової програми. Військово-морські сили планується створити на базі Міністерства оборони.

На думку глави держави, Збройні сили країни, які протягом останніх декількох років почали формуватися на бригадній основі, повинні стати опорою для військово-політичної стратегії держави, що дотримується, нейтралітету, при цьому ефективно виконуючи завдання з забезпечення безпеки її морського кордону.
 
До реорганізації у Військово-морські сили, Військово-морський флот Туркменії підпорядковувався командуванню прикордонних військ. Головна база флоту розташовується в порту Туркменбаші, чисельність складу флоту разом з береговими службами сягає до 2000 людей.
 
В 2002 році на озброєння сил берегової охорони на Каспії надійшли десятки нових патрульних катерів, придбані в України, в основному “Калкан-М” і Гриф-Т”. В 2003 році Іран передав Туркменії в довгострокову оренду сім катерів берегової охорони й один есмінець. Крім того, у рамках співробітництва з Міністерством оборони США на озброєння ВМФ Туркменістану надійшов патрульний катер класу Point Jackson. 10 грудня 2009 року стало відомо про те, що ВМФ Туркменії отримав два російські патрульні катери “Соболь”.
 
У рамках зміцнення оборонного потенціалу прибережних районів Туркменії, у серпні 2009 року президент країни заявив про необхідність створення на узбережжі Каспійського моря військово-морської бази Міністерства оборони, де на постійній основі будуть розміщені військово-морські сили. Метою розміщення нової бази є створення ефективної системи локаційного й оптичного контролю морської акваторії, для чого крім сучасних патрульних катерів також передбачалося закупити два сучасні кораблі, озброєних ракетами.
 
 
 
lenta.ru