fbpx
Україна залишиться без військових оркестрів

Україна залишиться без військових оркестрів

Перевід з Одеси до Дніпропетровська штабу Південного оперативного командування ЗС України буде супроводжуватися знищенням прославленого міського військового оркестру, одного з найкращих в Європі.
Про це  розповів колишній керівник Південного територіального центру військово-музичного мистецтва Міністерства оборони Іван Чирка.
За його словами, директиву про ліквідацію центру міністр оборони підписав ще в травні. Розформування має завершитися до грудня цього року. «Скоротять всіх під нуль», – констатував відставний офіцер.
Ліквідувати планують всі військово-музичні колективи країни, окрім столичного оркестру Збройних сил України. Зокрема, окрім Одеси, залишаться без музикантів Сухопутні війська (оркестр дислокується в Чернігові), Військово-морські сили (Севастополь), а також львівська Академія сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Останній раз всі українські військові музиканти демонстрували своє мистецтво 20-22 серпня на фестивалі у Львові.
У регіональному прес-центрі Міністерства оборони інформацію про розформування одеського концерту не підтвердили, але і не спростували. «Наскільки мені відомо, остаточне рішення ще не прийнято», – заявив керівник центру Сергій Даниленко.
Південний територіальний центр військово-музичного мистецтва був створений в 2006-му році шляхом об’єднання в одній структурі окружного ансамблю пісні і танцю та гарнізонного оркестру. При цьому чисельність колективу тоді скоротилася вдвічі.
За свою історію одеські військові ансамбль і концерт виховали близько 60 народних і заслужених артистів. Музиканти в погонах виступали в багатьох країнах світу (наприклад, вони регулярно беруть участь у міжнародному фестивалі військових оркестрів у Німеччині), були і в гарячих точках. Зараз наш колектив вважається одним з найсильніших в Європі.
Нагадаємо, раніше повідомлялося про підготовлюваний перевід в Дніпропетровськ з Одеси колишнього 411-го шпиталю (зараз – Військово-медичний клінічний центр південного регіону). Проте під тиском громадськості Одеси військове відомство відмовилося від цих планів.